ОШ „Змај Јова Јовановић” Рума

С Википедије, слободне енциклопедије
Основна школа „Змај Јова Јовановић“ у Руми

Основна Школа „Змај Јова Јовановић“ у Руми, налази се недалеко од центра града, има дугу традицију, висок углед, а позната је и по великом броју награда својих успешних ђака. Одувек је имала велику улогу и значај у ширењу писмености и општем просвећивању грађана Руме.

Историја[уреди | уреди извор]

Према наводима из школског летописа, школа је почела да ради још 1875. године, као „Српска православна школа“. Данашња матична зграда саграђена је 1905, док је новији део изграђен 1988. године. У току свог постојања школа је више пута променила име, а данашње име носи од 1956. године.

Испред школе се налази бронзана спомен биста Јована Јовановића Змаја. Први споменик подигнут 1911. године, израдио је Ђоке Јовановића. Међутим, та биста је нестала у току Другог светског рата (1942). Нову бисту израдио је вајар Илија Коларевић (1894 — 1968)[1]. Школска библиотека-књижница такође има дугу традицију. Основана је 1872.

Бивши ученици[уреди | уреди извор]

У бивше ученике ове школе убрајају се многи познати и угледни грађани, као што су: Исидора Секулић, Милева Марић, Радован Кошутић[2], Никола Дреновац, Драган Недељковић[3] и други.

Школа данас[уреди | уреди извор]

Школа данас има око 750 ђака. У њој ради више од 70 радника. Простире се на око 5.000м2 и има 16 учионица. Некадашња библиотека данас има око 15 000 књига. Од 2004. године премештена је у нову зграду и претворена у мултимедијалну учионицу, са вишеструком наменом.

Од 1980. школа издаје алманах „Ђачко срце“, чија је основна улога информисање ученика о актуелностима и догађајима из школе и града.

Школа има два издвојена одељења у селима Малим Радинцима и Павловцима.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]