Субраманијан Чандрасекар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Падма Субраманијан Чандрасекар

Пошаљи фотографију

Општи подаци
Датум рођења 19. октобар 1910.
Место рођења Лахор (Британска Индија, данас Пакистан)
Датум смрти 21. август 1995.
Место смрти Чикаго (Илиноис, САД)
Рад
Поље астрофизика
Школа Универзитет у Кембриџу
Институција Универзитет у Чикагу
Универзитет у Кембриџу
Познат по Чандрасекарова граница
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физику (1983)

Падма Субраманијан Чандрасекар (енг. Subrahmanyan Chandrasekhar; Лахор, 19. октобар 1910Чикаго, 21. август 1995) је био индијско-амерички астрофизичар. Радио је у више поља, као што су структура звезда, теорија белих патуљака, динамика звезда, црне рупе и још много. Радио је на универзитету у Чикагу до своје смрти 1995. а такође је писао чланкове за један од тадашњих часописа астрофизике. Са Вилијамом Фолвером добио је Нобелову награду за физику 1983. године, за рад на теорији грађе и еволуције звезда. Чандрасекарова граница добила је име по овом научнику.

Каријера[уреди]

У јануару 1937, Чандрасекар се запослио на универзитету у Чикагу као асистент а касније је постао професор теоријске астрофизике. На универзитету је остао цео свој живот, и одбијао било какве понуде других универзитета. Радио је на опсерваторији при универзитету, а после изградње лабораторије за астрофизику и свемирска истраживања, прешао је тамо.

За време Другог светског рата радио је у Мериленду у центру за балистичка истраживања. Роберт Опенхајмер позвао га је да учествује у пројекту Менхетн али је Чандрасекар био спречен.

Једном приликом Чандрасекар је написао да га је жеља да учествује у доприношењу науци навела да одради своја научна истраживања и да све од себе. Такође је рекао да је систематизација врло важна у научним истраживањима: "What a scientist tries to do essentially is to select a certain domain, a certain aspect, or a certain detail, and see if that takes its appropriate place in a general scheme which has form and coherence; and, if not, to seek further information which would help him to do that."

Чандрасекар је проучавао различите области астрономије у различитим временским интервалима. Проучавао би једну област, издао неколико папира о томе, затим написао књигу о ономе што је проучавао, и онда прешао на следећу област и поновио поступак. Овако је од 1929. до 1939. године проучавао структуру и грађу звезда и теорију белих патуљака а од 1939. до 1943. динамику звезда. У периоду од 1971. до 1983. радио је на математичкој теорији црних рупа и коначно, током касних осамдесетих радио је на теорији сурада гравитационих таласа.

Атеизам[уреди]

Чандрасекар се приликом једне јавне расправе разјаснио као атеиста:

ВикицитатиI should like to preface my remarks with a personal statement in order that my later remarks will not be misunderstood. I consider myself an atheist.
({{{2}}})

Ово је потврђено приликом његових других јавних говора.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]