Партија уједињених пензионера Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Партија уједињених пензионера Србије
ПУПС
ПУПС-лого.png
Председник Милан Кркобабић
Оснивач Јован Кркобабић
Коалиција СПС-ПУПС-ЈС
Основана 10. мај 2005.
Претходне странке Бивши чланови:
Савеза комуниста Југославије и
Савеза комуниста Србије
Седиште Топличин венац 11/III, Београд
Држава Застава Србије Србија
Млади огранак Омладина ПУПС-а
Број чланова (2012) 150.000
Идеологија "Интереси пензионера",
Социјалдемократија,
Европеизам
Политичка позиција Леви центар
Народна скупштина
12 / 250
Локалне скупштине
995 / 6612
интернет страница

Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС) је парламентарна владајућа регистрована већинска политичка партија у Србији.

Оснивачи 2005. године Партије уједињених пензионера Србије су већином пензионери бивши чланови, бивше политичке партије у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савеза комуниста Југославије и Савеза комуниста Србије, Партија уједињених пензионера Србије поред пензионера има чланове грађане и грађанке свих старосних доби, вера и националности, има и развијену омладинску партијску организацију Омладину ПУПС-а.

На парламентарним изборима 2008. године наступила је самостално, а затим 2012. и 2014. године, наступала је у коалицији са Социјалистичком партијом Србије (СПС) и Јединственом Србијом (ЈС). На последњим изборима 2014. године осваја дванајст посланичких места у Скупштини Србије.

Симбол коалиције СПС-ПУПС-ЈС

Регистрована је 10. маја 2005. године, а њену окосницу чине пензионери. Парламентарна је политичка странка у Србији и у Народној скупштини Републике Србије има дванаест народних посланика. Шеф Посланичке групе Партија уједињених пензионера Србије је Момо Чолаковић, а његов заменик је Константин Арсеновић.

Спољашње везе[уреди]