Парћански хитац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Турски коњаник изводи парћански хитац

Парћански хитац је војна тактика коју су користили Парћани, древни ирански народ. Парћански стреличари, на коњима, би симулирали повлачење, а затим би у пуном галопу окренули тела уназад и гађали противника који их јури. Маневар је захтевао изванредну вештину, с обзиром да су јахачеве руке биле заокупљене луком и стрелом остављајући могућност да једино притиском ногу управља коњем.

Рањавате, као Парћани, док летите, и убијате са оком у повлачењу.Самјуел Батлер, Херојски Епистал Худибраса Његовој Драгој (1678)[1]

Ову тактику је користила већина евроазијских номада, укључујући Ските, Хуне, Мађаре, Турке и Монголе, а касније се проширила и на војске великих царстава Блиског истока, тако да су је употребљавали и византијски катафракти и сасанидски клибанарији.

Једна од већих битака у којима је коришћена ова тактика (од стране Парћана) била је битка код Каре 53. године пре наше ере. У овој бици парћански хитац је био кључни фактор у парћанској победи над римским војсковођом Марком Лицинијем Красом.

Референце[уреди]

Види још[уреди]