Подјезична кост

С Википедије, слободне енциклопедије
Подјезична кост

Подјезична кост (лат. os hyoideum) је непарна кост лица, која се налази у предњој површинској мускулатури врата, односно испод доње вилице и изнад грудне кости. Не зглобљава се са другим костима, већ је помоћу влакнастих веза спојена са стилоидним наставком слепочне кости и тироидном хрскавицом гркљана. Подјезична кост има облик потковице и на њој се описују тело и два пара наставака.

Тело[уреди | уреди извор]

Тело (лат. corpus) подјезичне кости има две стране (предњу и задњу), две ивице (горњу и доњу) и два краја (десни и леви).

Предња страна тела је испупчена и помоћу две линије је подељена на четири поља. На њој се припаја гениохиоидни и милохиоидни мишић. Задња страна је глатка и удубљена, а на њој се припаја тирохиоидна опна и тирохиоидни мишићи.

Горња ивица кости је оштра, а доња је дебља и заобљенија.

Наставци[уреди | уреди извор]

Наставци подјезичне кости се називају велики и мали рог. Велики рог (лат. cornu majus) је парни наставак, који се пружа хоризонтално уназад и упоље. Својом предњом страном је спојен са телом, а задњи крај му је слободан и заобљен. Мали рог (лат. cornu minus) је такође парни продужетак, који се пружа навише, уназад и упоље.

Литература[уреди | уреди извор]

Др Даница Обрадовић, др Љиља Мијатов-Укропина, др Љубица Стојшић: „Остеологија за студенте медицине“, Нови Сад. 2000. ISBN 978-86-489-0274-0.


Кости главе
кости лобање чеона к. - темена к. - потиљачна к. - слепоочна к. - ситаста к. - клинаста к.
кости лица сузна к. - јабучна к. - носна к. - доња носна шкољка - раласта к. - непчана к. - горња вилица - доња вилица - подјезична к.