Христијанизација

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Покрштавање)

Христијанизација или покрштавање је израз којим се описује примање или конверзија или преобраћење појединца или већег броја особа на хришћанску веру. У ширем смислу се под тим подразумијевају и историјски процеси христијанизације претходних, односно затечених не-хришћанских обичаја, културних садржаја и друштвених норми, односно њихово усклађивање са хришћанском доктрином, укључујући и адаптацију не-хришћанских објеката и предмета за употребу у хришћанским обредима. Израз христијанизација се користи упоредо са изразом покрштавање који је по свом основном значењу фокусиран на обред крштења, што је кључни корак у процесу ступања у хришћанство.

Покрштавање не треба мешати са прекрштавањем, пошто се покрштавање односи на примање хришћанства након напуштања претходне вере, док се прекрштавање (поновно крштење) врши у појединим случајевима приликом верских прелазака из једне у другу хришћанску заједницу.

Историја[уреди | уреди извор]

Историја хришћанства пружа бројне примјере христијанизације, односно покрштавања у широком распону примјењивањих метода - од мирних, углавном везаних уз мисионарску дјелатност, до насилног наметања од стране државних власти, а које је некада знало доводити до масовног крвопролића.

Неки од најпознатијих историјских примјера христијанизације су:

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]