Пол Видал де ла Блаш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Пол Видал де ла Блаш

Paul Vidal Blache.jpg
Пол Видал де ла Блаш

Општи подаци
Датум рођења 22. јануар 1845.
Место рођења Пезана (Француска)
Датум смрти 5. април 1918.
Место смрти Ла Сен-сир-Мер (Француска)
Рад

Пол Видал де ла Блаш (фр. Paul Vidal de la Blache; Пезана, 22. јануар 1845Ла Сен-сир-Мер, 5. април 1918) је био француски географ и геополитичар, оснивач географског посибилизма.

Живот[уреди]

Де ла Блаш је рођен у месту Пезана на југу Француске, недалеко од Азурне обале. Школу за учитеља завршио је у Паризу, након чега је отишао у Атину, где се посветио студијама грчке археологије, наредне три године. По повратку у Француску, 1870. године, жени се и добија посао предавача. Године 1872. постаје доктор наука и запошљава се на Универзитету у Нансију. Убрзо прелази на Париски Универзитет где остаје до одласка у пензију, 1909. године. Дел ла Блаш је преминуо у својој 73 години живота у месту Ла Сен-сир-Мер.

Видалов рад[уреди]

Де ла Блаш се сматра оснивачем географије човека, зачетником савремене географије у Француској и једним од главних заговорника географског посибилизма у науци. Бавио се и геополитиком и улогом његове државе у политичким приликама Европе и света.

Он сматра да „природна средина поставља ограничења, али и да нуди могућности за њена освајања“. Стога, географија треба да усмери своја проучавања и истраживања на односе човека и природе. Посебан акценат треба ставити на саставне делове сваке средине — пејзаже, којима де ла Блаш приписује велики значај.

Бавио се и политичком географијом и сматра да је „много важније како политика утиче на измену средине, него обрнуто“. Велику пажњу посвећује проучавању положаја, границе, облика држава и др. Као поклоник географског посибилизма указивао је на чињеницу да је „човек главни фактор у природној средини, а врло вероватно и пресудан за њено обликовање“.

Дела[уреди]

  • Cartes Murales Accomppagnees de Notices (Збирка зидних карата са објашњењима), 1895. године,
  • Histoire et Geographie (Историјска географија), 1900. године,
  • Tableau de la Geographie de la France (Табеларни приказ географије Француске), 1903. године,
  • Principles of Human Geography (Основи хумане географије), 1918. године.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

  • Грчић, М. (1999): Политичка географија, Географски факултет, Београд.
  • Мастило, Н. (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Београд