Помоћ:Привидна измена

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Помоћ:Фол измена)

Фол измена или привидна измена је измена у викитексту која мало или нимало утиче на приказ стране, али омогућава да се сними корисни опис (привид) измене. Опис фол измене се може користити за остављање текстуалне поруке, и за исправљање претходног описа измене, рецимо у случају да је претходна измена омашком означена као „мала“ (види Помоћ:Мала измена). Текстуалне поруке путем описа измене су начин комуникације са другим уредницима. Овакве текстуалне поруке могу видети расути уредници под ИП адресама који немају корисничку страну за разговор, или сарадници који нису прочитали страну за разговор о чланку, ако она постоји. Сваки опис измене може садржати до 200 карактера. Пријављени уредници би требали да фол измене означе као „мале“.

Примери:

  • Мењање броја прелома редова у вики тексту. Промена броја узастопних прелома редова са 0 на 1 или са 2 на 3 (или обратно) нема утицаја на приказ стране. Промена са 1 на 2 прелома реда чини разлику у приказу стране која вероватно неће бити фол измена. Додавање прелома редова на крају чланка неће бити снимљено као фол измена (види доле).
  • Мењање броја размака. Промена једног размака у два или више (или обратно) такође нема утицаја на приказ стране. Више узастопних размака се увек приказује као један размак, осим ако ред почиње водећим размаком.

Нулта измена[уреди | уреди извор]

Нулта измена се дешава када се страна сними без да се викитекст измени, што је корисно за освежавање кеша. Нулта измена неће бити записана као измена, начинити било какав запис у историји стране, у Скорашњим изменама, итд., и опис измене ће бити одбачен.

Примери:

  • Отварање поља за уређивање и снимање. Уређивање и снимање само одељка ће често бити довољно, али може понекад исходовати фол изменом.
  • Додавање само прелома редова на крају чланка и снимање. Ово је такође нулта измена.

Ефекти:

  • Уколико је неки чланак индиректно додат у неку категорију путем шаблона, али је ова категоризација била подешена у шаблону тек након његовог додавања у чланак, потребно је извршити нулту измену чланка да би ово попримило ефекта.
Помоћ:Садржај
Прављење бота Прављење шаблона Историја измена Коришћење табеле Мала измена Књиге
Разлике Дугмићи за измене Уређивање Патролирање измена Враћање на претходну ревизију Лична подешавања
Страница датотеке Побољшане скорашње измене Египатски хијероглифи Историја чланка Надгледање страница Променљиве
Скорашње измене Јапански језик Име странице Архивирање странице за разговор Прављење клице Ogg
Кориснички доприноси Како направити списак „Привидна“ измена Фусноте Шта води овде Опис измене
Категорија