Портал:Антарктик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Nuvola filesystems services.png Изабрани чланак
Антарктик

Антарктик (грч. ανταρκτικός, супротно од Арктик) је континент на коме се налази земљин Јужни пол. То је најхладније место на Земљи и готово увек је прекривен ледом. Са 14,4 милиона km² он је пети највећи континент. Око 98 % површине Антарктика је прекривено ледом, чија је просечна дебљина око 1,6 km. Антарктик је најхладнији, најсувљи и најветровитији континент на свету, а такође је континент са највећом просечном надморском висином. Због малих падавина цео континент је технички највећа пустиња на свету. На њему не постоје сталне људске насеобине, а настањују га само биљке и животиње које су прилагођене великој хладноћи: пингвини, морски медведи, маховина, лишајеви и велики број врста алги.

Иако митови и спекулације о Тери Аустралис ("Јужна Земља") сежу у антику, шире је прихваћено да је од стране Европљана први пут виђен 1820. године, када је до њега стигла руска експедиција Михаила Лазарева и Фабијана Готлиба фон Белингсхаусена. Међутим, континент је остао занемарен остатак 19. века због негостољубиве средине, недостатка ресусрса и изолованог положаја. 12 држава је 1959. потписало Антарктичку повељу, а до данас ју је потписало 45 држава. Споразум забрањују војне активности и ископавање руда, подржава научна истраживања и штити екозонаекозну континента. Експеримете врши више од 4.000 научника разних националности и научних интереса.

... даље ...

(изабрани чланци)

Help-browser.svg Знате ли да...
  • ... да Антарктик има свој интернет домен .aq?
  • ... да су на Антарктику пронађени фосили диносауруса?
  • ... да просечна дебљина леда на Антарктику износи око 1.500 m?
  • ... да на Антарктику има више од 70 језера која леже стотинама метара испод леда?

Архива

Nuvola apps file-manager.png Категорије
Nuvola apps kdmconfig.png Људи и Антарктик
Nuvola apps bookcase.png Појмови
Nuvola apps kdict.png Потребни чланци

(списак потребних чланака)

Nuvola apps date.png Обавештења

(упутства)

Picframe.svg Изабрана слика
Mt erebus.jpg

Планина Еребус је најјужнији активни вулкан на Земљи.

(изабране слике)

User with smile.svg Изабрана биографија
Жил Сезар Димон д'Ирвил

Контраадмирал Жил Сезар Димон д'Ирвил (фр. Jules Sébastien César Dumont d'Urville; Конде сир Ноаро‎, 23. мај 1790Медон 8. мај 1842) је био француски истраживач и поморски официр, који је учествовао на четири француске експедиције и истраживао јужни и западни Пацифик, Аустралију, Нови Зеланд и Антарктик.

... даље ...

(остале биографије)

Nuvola apps browser.png Природа Антарктика
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали