Портал:Антарктик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Nuvola filesystems services.png Изабрани чланак
Тера Аустралис је велики континент на дну ове карте Румолда Меркатора из 1587.

Тера Аустралис (лат. Terra Australis, јужна земља) или Тера Аустралис Инкогнита (лат. Terra Australis Incognita, непозната јужна земља) је био теоретски континент који се појављивао на европским мапама од 15. до 18 века.

Овај појам је увео Аристотел. Његове идеје је касније проширио Птолемеј у 1. веку, који је веровао да је Индијски океан на југу затворен копном и да се копно на северној хемисфери требало уравнотежити копном на јужној хемисфери. Током ренесансе, Птоломеј је био главни извор за евопске картографе, па се ново копно почело појављивати на њиховим мапама. Иако су географска открића понекад смањивала подручје у ком би се континент могао пронаћи, картографи су задржали Аристотелово мишљење. Научници су доказивали његово постојање наводећи као аргументе да би тамо требало да постоји велика копнена маса као контратежа познатом копну на северу. Обично је то копно приказивано као копно око Јужног пола, али много веће од стварног Антарктика, простирући се далеко на север - посебно у Пацифик. Нови Зеланд, који је Европљанин (Абел Тасман) први угледао пут угледао 1642, је сматран од неких као део тог континента, као и Африка и Аустралија.

... даље ...

(изабрани чланци)

Help-browser.svg Знате ли да...
  • ... да Антарктик има свој интернет домен .aq?
  • ... да су на Антарктику пронађени фосили диносауруса?
  • ... да просечна дебљина леда на Антарктику износи око 1.500 m?
  • ... да на Антарктику има више од 70 језера која леже стотинама метара испод леда?

Архива

Nuvola apps file-manager.png Категорије
Nuvola apps kdmconfig.png Људи и Антарктик
Nuvola apps bookcase.png Појмови
Nuvola apps kdict.png Потребни чланци

(списак потребних чланака)

Nuvola apps date.png Обавештења

(упутства)

Picframe.svg Изабрана слика
Mount Jackson, Antarctica.jpg

Маунт Џексон.

(изабране слике)

User with smile.svg Изабрана биографија
Роалд Амундсен

Роалд Енгелбрегт Гравинг Амундсен (нор. Roald Amundsen; 16. јул 187218. јун 1928) је био норвешки истраживач поларних предела. Он је водио Антартичку експедицију од 1910. до 1912. која је прва стигла до Јужног пола.

Амундсен је рођен у породици норвешких бродовласника и капетана. Инспирисан експедицијом Фритјофа Нансена на Гренланд 1888. године одлучио је да свој живот посвети истраживању.

Нестао је приликом једне спасилачке мисије 1928. године.

... даље ...

(остале биографије)

Nuvola apps browser.png Природа Антарктика
Википортал
АнтарктикАнтичка ГрчкаАнтички РимАргентинаАрхеологијаАстрономијаБања ЛукаБеоградБиографијаБиологијаБосна и ХерцеговинаБутанВаздухопловствоВидео-игреВојна историја СрбаВојскаГеографијаГеофизикаГрчкаЕвропаЕвропска унијаЕгиптологијаЕкологијаЕротика и порнографијаИнформатика и рачунарствоИсторијаИталијаЈезераЈСД ПартизанJугословенска војска у отаџбиниЈужни СуданКанадаКњижевностКошаркаКраљевина ЈугославијаКулинарствоЛГБТМађарскаМакедонијаМатематикаМедицинаМузикаНародноослобoдилачка борбаНауке о ЗемљиНемачкаНишОлимпијске игреОпштина БаточинаПланинеПозориштеПољскаПравослављеПрви светски ратПтицеРеволуционарни раднички покрет ЈугославијеРепублика СрпскаРокРусијаСД Црвена ЗвездаСједињене Америчке ДржавеСпортСрбијаСукоби на територији СФРЈСФРЈТенисТенковиТрамвајски саобраћајТурскаУжицеУједињене нацијеУједињено КраљевствоУкрајинаУметностФантастикаФизикаФизичка хемијаФилмФормула 1ФранцускаФудбалХемијаХералдикаХокеј на ледуХрватскаХришћанствоЦрна ГораШведскаШпанија
Види још: Минипортали