Портал:Антарктик/биографије

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабранe биографије
[уреди извор]

Јануар[уреди извор]

Ричард Берд
Ричард Берд

Контраадмирал Ричард Евелин Берд (енгл. Richard Evelyn Byrd, 25. октобар 188811. март 1957) је био амерички поларни истраживач, познати авијатичар и добитник Медаље части. Берд је био комадант прве мисије која је 1929. године прелетела Јужни пол. У 5 антарктичких експедиција чији је учесник био Берд истражене су дотада непознате области Антарктика, а Земља Марије Берд је добила име по Бердовој супрузи.

...даље...
уреди

Фебруар[уреди извор]

Ернест Хенри Шеклтон
Ернест Хенри Шеклтон

Сер Ернест Хенри Шеклтон (енгл. Sir Ernest Henry Shackleton, 15. фебруар 18745. јануар 1922) био је британски истраживач, који је проглашен за витеза због успеха "Британске антарктичке експедиције" (1907 - 09) под његовом командом, али је углавном познат по својој екпедицији на Антарктик 19141916 на броду Ендуранс, која се уобичајено назива "Шеклтонова експедиција". Уз Роалда Амундсена, Дагласа Мосона и Роберта Скота, био је позната и кључна фигура у херојском добу истраживања Антарктика.

... даље ...
уреди

Март[уреди извор]

Даглас Мосон
Даглас Мосон

Сер Даглас Мосон (енгл. Douglas Mawson) 5. мај 1882. - 14. октобар 1958.) је био аустралијски геолог и истраживач Антарктика. Уз Роалда Амундсена, Роберта Фалкона Скота и Ернеста Шеклтона, Мосон је био позната и кључна фигура херојског доба истраживања Антарктика.

... даље ...
уреди

Април[уреди извор]

Џејм Кук
Џејм Кук

Џеjмс Кук (енгл. James Cook) (27. октобар, 172814. фебруар, 1779) био је енглески истраживач, морепловац и картограф. Обавио је три путовања на Пацифик, тачно обележивши многа подручја и први пут забележивши неколико острва и обала на морским мапама. Његови највећи доприноси су откриће источне обале Аустралије и њено освајање у корист Велике Британије, откриће Хаваја и прво опловљавање и картографисање Њуфаундленда и Новог Зеланда.

...даље...
уреди

Мај[уреди извор]

Михаил Петрович Лазарев
Михаил Петрович Лазарев

Михаил Петрович Лазарев (рус. Михаил Петрович Лазарев) (3. новембар, 178811. април, 1851) био је руски морнарички официр и истраживач, а 1843. је постао и адмирал.

Лазарев је потекао из старе руске племићке породице из области Владимир. 1800. је уписао Руску морнаричку школу. Три године касније послат је у британску флоту, где је остао пет година да учи навигацију. Од 1808. до 1813. Лазарев служи у Балтичкој флоти. Учествовао је у Руско-шведском рату из 1808-1809 и Отаџбинском рату против Наполеона.


...даље...
уреди

Јун[уреди извор]

Ерих Дагоберт фон Дригалски
Ерих Дагоберт фон Дригалски

Ерих Дагоберт фон Дригалски (нем. Erich Dagobert von Drygalski, * 9. фебруар 1865. у Кенигсбергу; † 10. јануар 1949. у Минхену) је био њемачки географ, геофизичар и истраживач.

Дригалски је са 17 година почео да студира математику и физику у Кенигсбергу. Након једног семестра се пребацује на географију на Универзитет у Бону, како би могао слушати предавања Фердинанда фон Рихтхофена. Тог професора је пратио затим на Лајпцишки као и на Берлински универзитет. Факултет је завршио 1887. дисертацијом "Геоид деформације леденог доба", студијом о леденом покривачу поларних региона. Између 1887. и 1891. био је асистент на геодетском институту у Берлину и главној канцеларији. интернационалног премјеравања у Берлину.


... даље ...
уреди

Јул[уреди извор]

Фабијан Готлиб фон Белингсхаусен
Фабијан Готлиб фон Белингсхаусен

Фабијан Готлиб фон Белингсхаусен (нем. Fabian Gottlieb von Bellingshausen), такође познат као Фадеј Фадејевич Белингхаузен (рус. Фаддей Фаддеевич Беллинсгаузен (30. септембар 1778–13. јануар 1852) је служио као поморски официр Руског царства и командовао је другом руском експедицијом на путу око света. Током те експедиције, Белингхаузен је постао један од првих Европљана који је видео Антарктик.

... даље ...
уреди

Август[уреди извор]

Џејмс Кларк Рос
Џејмс Кларк Рос

Сер Џејмс Кларк Рос (енгл. Sir James Clark Ross, 15. април 1800. – 3. април 1862), је био британски поморски официр и истраживач. Истраживао је Арктик са својим стрицом сером Џоном Росом и сером Вилијамом Перијем, а касније је водио своју експедицију на Антарктик.

... даље ...
уреди

Септембар[уреди извор]

Жил Сезар Димон д'Ирвил
Жил Сезар Димон д'Ирвил

Контраадмирал Жил Сезар Димон д'Ирвил (франц. Jules Sébastien César Dumont d'Urville; Конде сир Ноаро‎, 23. мај 1790Медон 8. мај 1842) је био француски истраживач и поморски официр, који је учествовао на четири француске експедиције и истраживао јужни и западни Пацифик, Аустралију, Нови Зеланд и Антарктик.

... даље ...
уреди

Октобар[уреди извор]

Вивијан Фукс - десно
Вивијан Фукс - десно

Сер Вивијан Ернест Фукс (енгл. Sir Vivian Ernest Fuchs; 11. фебруар 1908 - 11. новембар 1999) је био британски истраживач чији је екпедициони тим извршио први копнени прелазак Антарктика 1958.

... даље ...
уреди

Новембар[уреди извор]

Роалд Амундсен
Роалд Амундсен

Роалд Енгелбрегт Гравинг Амундсен (норв. Roald Amundsen; 16. јул 187218. јун 1928) је био норвешки истраживач поларних предела. Он је водио Антартичку експедицију од 1910. до 1912. која је прва стигла до Јужног пола.

Амундсен је рођен у породици норвешких бродовласника и капетана. Инспирисан експедицијом Фритјофа Нансена на Гренланд 1888. године одлучио је да свој живот посвети истраживању.

Нестао је приликом једне спасилачке мисије 1928. године.

... даље ...
уреди

Децембар[уреди извор]

Роберт Фалкон Скот
Роберт Фалкон Скот

Роберт Фалкон Скот (енгл. Robert Falcon Scott; Плимут, 6. јун 1868Росова ледена плоча, 29. март 1912) је био енглески истраживач.

Умро је од зиме и глади при повратку са Јужног пола, на који је стигао 17. јануара 1912, пет седмице после Норвежанина Роалда Амундсена. Спасилачка екипа нашла је смрзнута тела чланова његове експедиције надомак једне од станица за снабдевање на Антарктику. Нађен је и његов дневник у којем је описао агонију чланова експедиције.

... даље ...
уреди