Портал:Канада/Изабрана биографија октобар

С Википедије, слободне енциклопедије
Џејмс Јуџин Кери
Џејмс Јуџин Кери

Џејмс Јуџин Кери (енгл. James Eugene Carrey; рођен 17. јануара 1962. у Њу Маркету, предграђу канадског града Онтарија) је амерички глумац и комичар канадског порекла.

Џим је имао тешко детињство. Његови родитељи, сиромашни уметници, имали су четворо деце међу којима је Џим био најмлађи. Многочлана породица је често из удобности средње класе прелазила у крајње сиромаштво, па су Керијеви чак били принуђени да живе и у напуштеном фолксвагену. Нису били ретке и ситуације да је цела породица радила на чишћењу фабрике и фабричких машина да би преживела.

Био је веома стидљив, па је своју друштвену несигурност заменио прављењем смешних гримаса, шта га касније чини јединственим комичарем. Таленат за невероватну покретљивост мишића лица открива у тинејџерском периоду испред кућног огледала где је имитирао своје идоле (нпр. жапца Кермита из Мапет шоа, Џерија Луиса и сл.), што га је охрабрило да наступи као комичар у торонтском студентском клубу Јак, Јак!. Дебитантски наступ петнаестогодишњег Џима одевеног у раднички комбинезон, је био прави фијаско. Касније се ипак успева „етаблирати“ као комичар у многим торонтским клубовима што њему и његовој породици доноси и већу финансијску сигурност. Успут, тај клуб данас је познат широм света управо по чињеници да је у њему први пут наступио овај холивудски комичар.

Даље...