Портал:Тенкови/изабрани чланак март

С Википедије, слободне енциклопедије
Т-55
Т-55

Т-54/Т-55 је назив серије совјетски главних борбених тенкова. Настали су као замена за прослављени тенк Т-34. Масовно су се производили, у великим серијама, тако да њихов број примерака, до данас, превазилази појединачно све остале тенкове. Тенкови Т-54/55 такође су до сада били и најмасовнији у оперативној и борбеној употреби. Они су веома слични, без већих међусобних разлика. Током времена, ретроактивно, већина Т-54 преправљено је у стандард Т-55. Многе фирме, из већег броја земаља, реализовале су своје пакете тих модификација. На овај начин, ови тенкови су међусобно још више стопљени и третирају се да припадају истој групацији стандарда.

Т-55 спада у групу тенкова средње тежине. Наоружан је топом калибра од 100 mm и митраљезом калибра од 12,7 mm. Борбени комплет топа сачињава 56 граната и једно подкалибарно зрно.

Совјетски Т-34 тенк ушао је у оперативну употребу 1940. године, по многима био је један од најбољих, обједињавао је карактеристике ватрене моћи, отпорности оклопа и покретљивости. Т-34 се током Другог светског рата стално надограђивао, али совјетски пројектанти због трошкова и брзине израде нису могли у њега да интегришу савремену технологију тога времена.