Павле Тивејски

С Википедије, слободне енциклопедије
Павле Тивејски.

Павле Тебански (грч. Παῦλος ὁ Θηβαῖος), (преминуо око 345 н.е.) је био хришћански аскета из Египта из 4. века. Не треба га мешати са Павлом Препростим, учеником Антонија Великог.

Рођен од богатих родитеља у Доњој Теби Мисирској у време цара Декија, наслеђује све родитељско имање.[1] Међутим, његов зет идолопоклоник је припретио Павлу да ће га издати суду као хришћанина, ако му не уступи свој део имања. Тај сукоб са једне, а учење о самопожртвовању хришћанских муленика са друге, инспирисали су Павла да сестри преда и свој део имања и повуче се у пустињу, у којој је остао до своје смрти.[2] До какве је духовне висине достигао овај монах, сведочи нико мање до Антоније Велики, који је једном при посети Павла и видео како га зверови и птице служају. Вративши се из те посете, Антоније рече својим монасима: „Тешко мени, децо моја, грешноме и лажноме монаху, што сам само монах по имену. Видех Илију, видех Јована у пустињи, и ваистину видех Павла - у Рају!“ Свети Павле је живео стотринаест година, а умро је 342. године.[3][4]

Српска православна црква слави га 15. јануара по црквеном, а 28. јануара по грегоријанском календару.[5]

Копти традиционално верују да се манастир Светог Павла Анхорета (Деир Анба Бола) налази на месту пећине у којој је Павле живео и где се чувају његови остаци. Манастир се налази у источним пустињским планинама Египта у близини Црвеног мора. Пећинска црква Светог Павла означава место где су се Антоније и Павле, како се верује, срели.

Он је такође светац заштитник Епархије Сан Пабло (Филипини) и титулар катедрале поменуте епархије у Сан Паблу, Лагуна, Филипини.

У његову част у 13. веку у Угарској је основан Орден Светог Павла Првог пустињака. Обично је представљен са палмом, два лава и гавраном.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ПРЕПОДОБНИ ПАВЛЕ ТИВЕЈСКИ, ПРЕПОДОБНИ ГАВРИЛ ЛЕСНОВСКИ”. Црква Христа Спаситеља у Убу. 2019-09-29. Приступљено 2024-01-23. 
  2. ^ „Преподобни Павле Тивејски - Храм Успења Пресвете Богородице у Цириху”. pravoslavnacrkva.ch (на језику: српски). Приступљено 2024-01-23. 
  3. ^ Житија светих
  4. ^ „Свети преподобни Павле Тивејски | Православна Црква у Чилеу”. www.pravoslavie.cl (на језику: српски). 2023-01-27. Приступљено 2024-01-23. 
  5. ^ „Свети преподобни Павле Тивејски”. Вечити православни календар (на језику: српски). Приступљено 2024-01-23. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]