Противпешадијска мина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Приказ доње стране PMA-3 мине, изглед детонатора

Противпешадијска мина је врста мине за наношење губитака живој сили, транспортним средствима и за диверзије. Намењене су за израду минских поља са противпешадијска минама, израду мешовитих минских поља (у комбинацији са противтенковским минама) и постављање групе мина на земљишту и у објектима.

Врсте противпешадијских мина[уреди]

Противпешадијске мине могу бити положене или разбацане. Мине се полажу на различите начине: ручно, механички (возилима или хеликоптерима) или даљински (разбацивањем артиљеријским и ракетним пројектилима, минобацачким минама). Положене мине су на површини земље или се укопавају и маскирају. Разбацане мине нису укопане и постављају се из летелица (авиона и хеликоптера) или из возила.

Према начину употребе, активирања и ефекту дејства, противпешадијске мине деле се на: разорне и распрскавајуће.

Особине[уреди]

Изглед PROM-1 модела противпешадијске распрскавајуће мине

Већина противпешадијских разорних мина реагује на нагаз (притисак), опремљене су маханичким упаљачем који иницира основно пуњење смештено у телу мине. Као основно пуњење користи се ТНТ, мада мине мањих габарита користе снажније експлозиве (нпр. тетрил) или мешавину експлозива (као што је Композиција Б). Енергија експлозије усмерена је на човеково стопало и ногу. Одликују се малим димензијама и изузетно малом количином метала. Неке су отпорне и на висок притисак експлозије. Те карактеристике доприносе да се ове мине тешко проналазе и разминирају. По правилу ове мине се укопавају и маскирају.

Противпешадијске распрскавајуће мине првенствено делују на принципу дејства парчади тела мине у кругу од 360°, изазивајући повреде људи. Ефикасан домет мина зависи од количине експлозивног пуњења, дебљина тела мине и ефикасности распрскавања. Могу да нанесу озбиљне повреде на растојањима до 30m. Већина противпешадијских распрскавајућих мина су потезне мине са механичким упаљачем, који иницира основно пуњење смештено у метално тело веће дебљине. Већина ових мина као основно пуњење користи ТНТ, а као материјал тела се користи ливено гвожђе или челик због чега се ове мине лако проналазе детекторима метала. И поред тога ове мине се могу активирати уз помоћ ниских жичаних препрека постављених на удаљености и до 20m од мина, пре него што детектор метала открије њихово присуство. Због тога уклањање жичаних препрека представља важан корак у разминирању ових мина.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]