Пухавицки рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Пухавицки рејон
Пухавіцкі раён
Положај
Држава Белорусија
Област Минска област
Админ. центарград Марина Горка
Површина2.441,12 km2
Становништво2009.
 — број ст.69.427
 — густина ст.28,44 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Пухавицки рејон (блр. Пухавіцкі раён; рус. Пуховичский район) је административна јединица другог нивоа у југоисточном делу Минске области у Републици Белорусији. Административни центар рејона је град Марина Горка.

Једини је рејон у Белорусији који не носи назив по свом административном центру.

Географија[уреди | уреди извор]

Пухавицки рејон обухвата територију површине 2.441,12 км² и на 4. је месту по величини у Минској области.[1] Налази се на подручју Средњоберезинске равнице и граничи са Минским, Стародарошким, Червењским, Узданским и Слуцким рејонима Минске области на југу, западу и северу, те са Асиповичким рејоном Могиљовске области на истоку.

Рејон је прилично раван, са максималном надморском висином од 263 метра (јужно од села Сергејевичи). Најважнији водотоци су реке Свислач и Птич.

Око 40% територије је прекривено шумама, док је око 4,5% под непроходним мочварама.

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 17. јула 1924. са првобитним центром у селу Пуховичи (или Пухавици), а већ следеће године административни центар рејона пренесен је у Марину Горку.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на подручју Пухавицког рејона стално је било насељено 69.427 становника или у просеку 28,44 ст./км².[2] Од тога броја око 45% живи у градским центрима, 65% у сеоским срединама.

Основу популације чине Белоруси (84,66%), Руси (11,05%) и Украјинци (2,56%).

Насеља[уреди | уреди извор]

На подручју Пухавицког рејона постоје укупно 308 насељених места, од чега је град Марина Горка, једино насеље са статусом града (од 1955), док насеља Свислач и Рудзенск имају административни статус варошица, а насеље Правдзински административни статус радничке вароши.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Најважније саобраћајнице на територији Пухавицког рејона су железница МинскГомељ и друмске трасе М-5 Минск—Гомељ и П-92 на релацији Марина ГоркаСтари Дароги.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]