П-талас

Из Википедије, слободне енциклопедије
П-таласа.
Заступљеност ширења П-таласа на 2Д матрици (емпиријски облик).

П-таласи су врста еластичних таласа, који се зову сеизмички таласи у сеизмологији, која може да путује кроз континуум. Континуум се састоји од гасова (као звучни таласи), течности или чврстих материја, укључујући и Земљу. П-таласи могу бити произведени од земљотреса. Име П-талас се често каже за примарни талас, јер има највећу брзину, па се стога први региструје, или талас притиска, јер га чине наизменично компресија.[1]

У изотропи и хомогеној материји, начин простирања П-талас је увек уздужно, тако да честице имају вибрације дуж или паралелно на правац таласа енергије.

Брзина[уреди]

Брзина П-таласа у хомогеној изотропи медија даје:

v_p= \sqrt{ \frac {K+\frac{4}{3}\mu} {\rho}}= \sqrt{ \frac{\lambda+2\mu}{\rho}}

где К је највећи модул , \mu му је модул смицања (модул крутости, понекад означени као Г, а такође зову га други Ламе параметар), \rho је густина материјала кроз који се талас простире , а \lambda је први хроми параметар.

Типичне вредности за П-брзину таласа у земљотресима су у опсегу од 5 до 8 км / с. Прецизна брзина варира у зависности од региона у унутрашњости Земље, од мање од 6 км / с у Земљиној кори на 13 км / с кроз језгро.[2][3]

Сеизмички таласи у Земљи[уреди]

Примарни и секундарни таласи су таласи који путују у Земљу. Кретање и понашање оба П-типа и С-типа на Земљи се прати да испитују унутрашњу структуру Земље. Прекиди у брзини у функцији дубине указују на промене у фази или композиције. Разлике у временима доласка таласа пореклом су сеизмичи догађај попут земљотреса, као последица таласа узимајући различите путеве доласка ка унутрашњој структури Земље.

П-талас (зона сенке)

П-талас (зона сенке)[уреди]

Скоро све доступне информације о структури дубоке унутрашњости Земље потичу из посматрања путних времена, размишљања, преламања и фазних прелаза у сеизмичке таласе тела, или нормалним режимима. Тело таласа путују кроз слојеве течности унутрашњости Земље, али П-таласи се благо преламају кад пролазе кроз транзицију између пластичњног и течног спољашњег језгра. Као резултат тога, постоји П-талас "сенка зона" између 103 ° и 142 ° из фокуса земљотреса, где се почетни П-таласи нису регистровани на сеизмометру. Насупрот томе, С-таласи не путују кроз течности, уместо тога, они су ослабљени.

Као упозорење земљотресу[уреди]

Земљотрес је могуће открити без разарања примарних таласа који путују брже кроз Земљину коре него до деструктивне средње и Рејли таласа. Износ претходног упозорења зависи од врема између доласка П-таласа и других разорних таласа, углавном до око 60-90 секунди за дубоке, удаљене великие потресе, као што су Токиокоји би примио пре 2011. године. Ефикасност зависи од претходног упозорења. Земљотрес систем раног упозоравања може да се аутоматизује да би се ступило у безбедну акцију, као што су издавање упозорења, заустављање лифта у овлашћеним спратовима или пребацивање гаса заустављено.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Milsom, J. (2003). Field Geophysics. The geological field guide series. 25. John Wiley and Sons. стр. 232. ISBN 978-0-470-84347-5 Приступљено 25. 2. 2010.. 
  2. „Слике земљотреса“. U.S. Geological Survey". 
  3. „Seismographs - Keeping Track of Earthquakes“. Earthquake.usgs.gov. 27. 10. 2009. Приступљено 14. 12. 2011.. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]