Раде Товладијац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Раде Товладијац

Пошаљи фотографију

Информације
Датум рођења 1. август 1961.
Место рођења Улцињ (ФНР Југославија)
Дела

Раде Товладијац (Улцињ, 1. август 1961) је српски ликовни уметник и архитекта. Познат по сликаним насловницама са популарним мотивима: Џејмс Бонд, Модести Блејз, Фантом, Карлос Кастанеда, Хајдук Станко, као и по недељном стрипу „Смешна страна српске стварности“ у београдском дневнику Прес.

Биографија[уреди]

Одрастао је у Чачку. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду пројектом „Небески град — Орбитална станица у Лагранжовој стационарној тачки – Л5“. Живи и ради у Београду.

Професионално је дебитовао у ликовним уметностима 1983. године. Један од оснивача београдске стрипске групе „Баухаус 7“ са Зораном Туцићем и Вујадином Радовановићем која је деловала у 1980-им. Познат је као илустратор насловница најкомерцијалнијих стрипских и магазинских издања бивше Југославије (Тајне, Гигант, Хорор) за издаваче „Дечје новине“ и БИГЗ, са познатим мотивима: Џејмс Бонд, Модести Блејз, Фантом, Карлос Кастанеда, Хајдук Станко...

Најважнији стрипски серијал: „Људи за звезде“ (Ју стрип магазин, 1984-1985). Са сценаристом Михаилом Меденицом је радио сатирични стрип „Смешна страна српске стварности“, за београдски дневник Прес (2011-2012).

Излагао је на групним изложбама у земљама бивше Југославије, Уједињеном Краљевству, Грчкој и Мађарској.

Лауреат за стрип „Планета безбедних“ на југословенском конкурсу ВидициЈу стрип магазин заједно са Зораном Туцићем, 1984.

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Види још[уреди]