Разговор:Војска Србије

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Не постоји „Врховни командант“[уреди извор]

Неко ко се очигледно нема елементарно знање из Устава Републике Србије је у шаблон ставио да је председник Србије „Врховни командант“ Војске. Овај термин није познат у правном систему Србије. Војском Србије командују заједно председник, министар надлежан за одбрану и генералштаб. Извор за све ово што сам рекао је Устав Републике Србије и Закон о Војсци Србије (из приложеног се такође може видети да председник нема овлашћења која би одговарала епитету „Врховни командант“) No.cilepogača (разговор) 23:47, 27. март 2024. (CET)[одговори]

Устав не каже пуно о Војсци, само да је под цивилном контролом и да се уређује законом. Што се тиче Закона о Војсци, тачно је да не садржи тачне речи "врховни командант", али ипак пише:
  • Председник Републике: 1) одлучује о употреби Војске Србије и командује Војском Србије у миру и рату
  • Министар одбране: 1) координира и спроводи утврђену одбрамбену политику и руководи Војском Србије
  • Начелник Генералштаба и старешине Војске Србије командују и руководе Војском Србије у складу са законом и актима командовања претпостављених.
Очигледно је да председник командује војском, и да му је начелник Генералштаба потчињен. Могло би се рећи да има функцију врховног команданта.
Ђидо (разговор) 00:03, 28. март 2024. (CET)[одговори]
Ево, овде, званичан сајт ВС каже "Врховни командант":
И министарство:
И Вучић сам себе тако зове:
Ђидо (разговор) 00:08, 28. март 2024. (CET)[одговори]
Не занима ме како га зову, могу и да га назову најбољим возачем Формуле 1 али он то неће бити. То што ВС назива председника титулом којом не постоји више говори о њима него о команди Војске. Приметно је да рецимо Тадића нису никад назвали врховним командатом иако је исти Устав и Закон о Војсци Србије (ЗВС) био на снази.
Друго потпуно си погрешно разумео члан 19. ЗВС не пише претпостављеног већ претпостављених је није само председник претпостављен већ и министар што стоји у члану 19.
За извршавање аката које доноси председник Републике, односно министар одбране и послова командовања Војском Србије, као и других послова утврђених законом, начелник Генералштаба доноси правила, наредбе, упутства, директиве, одлуке и наређења.
Такође председник у члану 17. ст. 8.
поставља и разрешава начелника Генералштаба, уз мишљење министра одбране
то занчи да председник не може да иманује начелника Генералштаба без мишљења министра. Самим тим председник нема потпуну контролу над војском и не може бити „Врховни командант“.
Министар (који истовремено може бити и премијер) није претпостављен председнику и његов рад као и рад владе надзире Народна скупштина.
Такође мислим да си погрешно разумео овлашћења председник командује али Начелник Генералштаба командује и руководи.
Дакле, за командовање и руковођење Војском Србије, није надлежан председник, већ Начелник Генералштаба и старешине Војске Србије уз, разуме се, стратешку координацију са претпостављенима, укључујући овде свакако и Председника Републике.
Војска Србије нема било каквог „Врховног команданта“ пошто војском командују заједно Министар Председник и Начелник Генералшатаба.
No.cilepogača (разговор) 17:02, 28. март 2024. (CET)[одговори]
Србија а ни Савезна Република Југославија нису имали Врховног команданта. Тај термин је нестао са распадом СФРЈ и променом устава и војног закона 1992. године. Међутим тад тачно није тачно прецизирано већ је остављено да се тумачи:
Члан 135
Војском Југославије у рату и миру командује председник Републике, у складу са одлукама Врховног савета одбране.
Председник Републике је председник Врховног савета одбране.
Није се много променило ни данас стим што је данас уместо Врховног савета одбране промењено у Савез на националну безбедност што му дође исто. Наравно под том функцијом се изводи де јуре да је председник Републике и ,,Врховни командант” али де факто то нигде експлицитно не пише и то му дође исто. — Змија бгд 17:26, 28. март 2024. (CET)[одговори]
Википедија, као једна енциклопедија, документује стварност. И у стварности Вучића зову врховним командантом, и он, као председник Републике, има овлашћења да командује војском, тако да инфокутија је била ОК и пре задњих промена. Може се променити и да се стави друго име функције, што је колега Змија већ урадио, а могао си то и ти, Циле, урадити. — Ђидо (разговор) 17:45, 28. март 2024. (CET)[одговори]
Нека остане у шаблону Врховни командант (председник) док у шаблону остане титула председник републике пошто није уставом и војним законом као у Шпанији прецизно дефинисано. У њиховом случају шпански краљ је Врховни командант оружаних снага Шпаније са највишим војним чином у сва три вида оружаних снага. — Змија бгд 21:26, 28. март 2024. (CET)[одговори]