Разговор:BLU-97/B

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Овде је боље да се отворио чланак само БЛУ-97, зато што према мојим сазнањима постоје 3 врсте тих бомбица и то: БЛУ-97/А, БЛУ-97/АБ и 97/Б, која је и бацана на нашу земљу. Боље је да се пише један чланак БЛУ-97 и у оквиру тога његове подварјанте. Ретко ко у свету се служи са ти додацима А, Б или АБ, она је целом свету позната по њеном називу БЛУ-97, али не и подваријантама тих бомби. Иначе имам намеру да и овај чланак напишем, али не ускоро пошто радим на другим пројектима тренутно. (Kadzo 15:38, 12. март 2012. (CET))

Замислите да вам доставим списак неких мина или бомби и у оквиру једне мине је некад 10 а некад и много више подварјанти и замислите да пишете о свакој посебно а разлике су минорне. Ко ће да вам напише толико подварјанти а да се 100 пута не препише неки текст. Доста је логичније да се пише о једној уопштеној касетној на пример пишемо сада о БЛУ-97 и у оквиру тог текста ако има подварјанти набројимо. Ако знамо и разлике онда и на то укажемо. Овако је много једноставније и боље. (Kadzo 15:50, 12. март 2012. (CET))

Ево још једног примера пишемо на пример о авиону Ф 16, а он има нешто преко 10 подваријанти као на пример: А, В, Ц, Д, Е, Ф, и неких ознака са 2 слова, дали мислите да је добро да неко пише о Ф 16 А, а неко други чланак о Ф 16 Б, а разлике су минорне у радарима и неким другим ситницама. Па зар није боље писати чланак само о Ф 16 а у том тексту набројати подваријанте и разлике у подваријантама. Размислите ја вам само предлажем шта је боље, једноставније и лакше за читање и сналажење оних који желе да буду информисани, да све буде на једном месту и лепо сортирано. (Kadzo 16:44, 12. март 2012. (CET))

У домаћој и страној стручној литератури, према којој сам писао чланак, наводи се само БЛУ-97/Б. Уколико имате техничке податке за остала два типа, слободно их наведите, па ћемо се већ договорити са администраторима око преименовања чланка. Perunova straža (разговор) 21:51, 12. март 2012. (CET)[одговори]

ОК, то кад дође ова тема на ред. Сад тренутно обрађујем тему о противпешадијским минама, која ће по садржају бити слична касетним бомбама, а ову тему ћу касније обрадити. Не могу баш све одједном. (Kadzo 22:20, 12. март 2012. (CET))

Ево на брзину сам погледао по интернету и пронашао сам за кратко време велики број подваријанти БЛУ-97. Ево послаћу вам линкове па погледајте: []

- Википедија БЛУ-97 А/Б
- БЛУ-97с
- Опет БЛУ-97 А/Б
- Овде се помињу још БЛУ-97 А/Б као и БЛУ-97 Б/Б
- Овде имате 5 подваријанти
- Овде исто има неколико подваријанти

Ова задња два сајта то је ОРДАТА сајт и топло су ми препоручили тај сајт зато што је скроз слободан и са њега може да се копира све, и слике и текст, слободан је као Википедија. Њега су радили неки војни стручњаци из САД и поуздан је са подацима. (Kadzo 01:43, 13. март 2012. (CET))

Уколико сам добро разумео постоје БЛУ-97/АБ, БЛУ-97/Б и БЛУ-97/Т, при чему је последњи тип намењен за тренажу. Кад будем имао времена додаћу у чланак и податке о БЛУ-97/АБ. Не знам да ли додавати и за БЛУ-97/Т, нисам сигуран да има сврхе. Можемо одмах да преименујемо чланак или да прво направимо комплетан чланак, па да га преименујемо. Perunova straža (разговор) 22:02, 15. март 2012. (CET)[одговори]

Пошто сам радио у војсци са експлозивима, ужа специјалност су ми биле касетне бомбе. Пред рат сам их још и више проучавао. Знам сигурно да постоје више типова БЛУ-97, као што знам да сам из војне литературе учио да има касетна БЛУ-97/А, али њу не могу нигде на интернету да пронађем као доказ, да би вама доказао. Прошли пут сам рекао да нема баш све на интернету. На интернету сам за сада пронашао ове типове: БЛУ-97(Т-1)/Б, БЛУ-97(Т-1)А/Б, БЛУ-97(Т-2)/Б, и БЛУ-97(Т-3)/Б - које служе за тренинге као и димна БЛУ-97(Д-1)/Б. Онда сам пронашао још типова као на пример: БЛУ-97/АБ, БЛУ-97/ББ, БЛУ-97/Б, БЛУ-97с. Вероватно да има још типова али да не може да се баш сви типови нађу на интернету. По мени је најбоље да се направи јединствена касетна БЛУ-97, и ту набројати који све типови постоје. Овај чланак који си направио, ја га не би брисао само би преправио да је то БЛУ-97 и направио преусмерење са БЛУ-97/Б на БЛУ-97. Да завршим са излагањем најбоље да се направи један чланак са БЛУ-97 и ту да се наброје сви типови. Нема неке велике потребе описивати баш сваки тип детањно, зато што су минорне разлике у ситним детаљима, то је једна иста касетна са ситним изменама. (Kadzo 22:46, 15. март 2012. (CET))

Слажем се са предлогом у потпуности. Perunova straža (разговор) 10:09, 16. март 2012. (CET)[одговори]