Разговор:Bokser (pas)

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Bokser (Boxer) rasa pasa- Bokser

   Info
   Nega
   Statistika
   Istorija

Bokser - Po svoj prilici, potomak borbenih pasa molosoidnog tipa iz antike, dosta težak, veoma blizak ogromnom mastifu, predak boksera je često ukrštavan sa lakšim i pokretljivijim psima kao što su hrtovi. Takvim ukrštanjima dobijen je tip psa, koji je u Nemačkoj nazvan Bullenbeisser, koji se smatra začetnikom rase aktuelnog boksera.


Sadašnji bokser, za koga mi znamo, nastao je tek krajem 19. veka, kao rezultat ukrštanja Bullenbeissera i buldoga. U Minhenu, 1895. godine po prvi put je predstavljen jedan bokser. Nemačka vojska ga je koristila za vreme Prvog svetskog rata, a 1925. je konačno i zvanično priznat.

Bokser je danas prisutan u svim zemljama. Obukom se postižu veoma dobri rezultati sa tim inteligentnim psom, koji ipak mora da bude vođen čvrstom rukom. Bez obuke, bokser je veoma sklon igri, veseo, druželjubiv, ali tvrdoglav i praktično neposlušan.

S godinama, taj pas nemirnog karaktera, postaje razumniji. Međutim, da bi se izbegla svaka neugodnost, bolje bi bilo da gospodar mladom bokseru pruži dobru obuku, koja će u njemu usaditi naviku da sluša gazdu. Velika druželjubivost boksera, njegovi kvaliteti čuvara i naročito njegova bezgranična prisnost sa decom, čine ga izuzetno popularnim.

Zamera mu se da preterano luči pljuvačku. Tačno je da naglašena deformacija lica predodređuje neke primerke ove rase da luče pljuvačku preko mere; međutim, to nije uopštena karakteristika rase.


Pas srednjih dimenzija, građen u obliku "kocke", bokser ima, shodno tome, i kockastu glavu. Čeoni usek je dobro označen, a hrbat nosa pomalo uzdignut.

Vilica mu je jaka i široka, oči tamno smeđe boje, a nos crn i blago skraćen. Uši su sečene i prave, sa dosta tankim vrhom, u Francuskoj i u Nemačkoj, a polu spuštene u anglo-saksonskim zemljama. Telo je sa čvrstim vratom, širokim i dubokim grudnim košem, pravim leđima, zaokrugljenim i mišićavim sapima.

Prednje noge sa dugim i nagnutim ramenima, moraju da budu prave. Zadnje noge su prilično uglaste i veoma mišićave. Rep je isečen. Dlaka je kratka, tvrda, glatka i sjajna, riđa ili riđa sa šarama (riđa može da varira od svetlo žute do tamno riđe); maska koja je svedena na njušku, uvek je crna.

Glava koja podseća na glavu buldoga ili pinča, defektna vilica, nejasno izražena gornja linija, noge koje nisu čvrste, suviše svetle oči, dlaka koja ima suviše bele boje (više od trećine), karakter opasnog psa, sve to predstavlja nedostatke.

   • Porodica: Molosi
   • Zemlja porekla: Nemačka
   • Godina porekla: 1800
   • Prosečna veličina mužjaka: Visina: 56-63 cm Težina: 27-32 kg
   • Prosečna veličina ženke: Visina: 53-59 cm Težina: 24-29 kg
   • Drugi naziv: Bokser
   • Životni vek: 8 – 10 godina


Неисправна веза[уреди извор]

После неколико извршавања бота, установљено је да је следећа спољашња веза недоступна. Проверите да ли је веза уистину неисправна и, у том случају, исправите је или је уклоните.

Internet Archive је сачувао веб страницу. Препоручујемо вам да додате везу до одговарајуће архивиране верзије: [1].--ZoranBot (разговор) 14:58, 29. мај 2017. (CEST)[одговори]