Разговор:HTML

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Незавршени превод текста са њемачке википедије[уреди извор]

HTML значи Hyper-Text Markup Language, односно "језик за обележавање хипертекста". То је главни језик за опис веб страница. Измислио га је 1989 Тим Берни Ли са Европског Института за Нуклеарна Истраживања (CERN) из Женеве. Тај језик је подскуп и базира се на "мета-језику" Standard Generalized Markup Language (SGML), тј. "стандардном језику за обележавање садржаја". За више информација погледајте сајт Конзорцијума за Веб који је дефинисао стандарде за HTML и друге језике за обележавање који се користа на Интернету.

Иако се старије верзије тој језика за те сврхе могу користити, код њега се не ради о оптичком уређењу, него само о истицању посебних делова (нпр. наслова) текста. То се постиже косим (курзив), масним, подвученим или словима у боји и првенствено је препуштено интерпретацији веб-читача - мада постоје друге могућности утицаја на изглед тих текстова, као нпр. стилови (CSS).

Mittlerweile wurde die letzte Version des HTML-Standards (HTML 4.01) in der Metasprache XML neu formuliert. Das daraus entstandene XHTML 1.0 genügt den im Vergleich zu SGML strengeren syntaktischen Regeln von XML, ist aber in seinen drei DTD-Varianten (Strict, Transitional und Frameset, siehe unten) semantisch mit der jeweils entsprechenden DTD-Variante von HTML 4.01 identisch. Aktuell liegt der XHTML-Standard in der Version 1.1 vor, der eine zusätzliche Modularisierung der Elemente einführt.

CERN

... наставиће се ... и кад буде завршен - биће пребачен на HTML.

Kaster 23:16, 5 Феб 2005 (CET)

<!ДОЦТYПЕ....[уреди извор]

dodje mi da placem kad vidim ovako nesto....

<!ДОЦТYПЕ ХТМЛ ПУБЛИЦ "-//W3Ц//ДТД ХТМЛ 4.01//ЕН" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <хтмл>

 <хеад>
   <титле>Наслов документа</титле>
 </хеад>
 <бодy>
   <х1>Пример документа</х1>
   <п>Ово је пример једног простог ХТМЛ документа.</п>
 </бодy>

</хтмл>

jednostavno mi se place :)

Zar nije standard HTML5? U uvodu piše da je standard četvorka. --Mladifilozof (разговор) 11:09, 6. септембар 2014. (CEST)[одговори]