Разговор о категорији:Психологија

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Предлажем да се "Психологија" пребац у одељак о природним наукама, будући да је стручна јавност (иако нерадо прихвата застарелу поделу на природне и друштвене науке) обично ту и сврстава(идеалнија би била каснија Пијажеова класификација, која је одређује као хуманистичку науку, али свестан сам да таква категорија не постоји овде). Психологија као чисто друштвена наука се нигде не помиње, код неких аутора се помиње да има елементе и једних и других, али и онда се сматра превасходно природном.

Главни разлози такве поделе су, строга методологија, ослањање на емпирију и на употребу статистичких и математичких метода, као и употреба експеримента (Жан Пијаже).

Као пример наводим енглеску википедију.

Хвала.

Слажем се са примједбом, иначе психологија прије свега проучава природу људске психе, и тек можда маргинално феномен људске психе као друштвене појаве, тако да је много природније да иде у категорију природних наука. Одрадићу пребацивање чим стигнем. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 18:45, 5. октобар 2006. (CEST)[одговори]
А можеш и ти сам пребацити..., пошто се овдје врло мало људи занима за психологију (ја сам један од те безначајне групе), а ево видим и ти, тако да добродошао. :) --Славен Косановић {разговор} 18:48, 5. октобар 2006. (CEST)[одговори]



Класификација психологије као природне науке је прилично дискутабилна, из неколико разлога:

- Катедра за психологију у Загребу смештена је на Филозофском факултету.

- На студију психологије имате и социологију, и социјалну психологију, и статистику и математику, али и физиологију и неурологију.

- Експеримент као метод истраживања те коришћење математике и статистике нису само обележја природних наука. Користе се и у социологији, лингвистици (које ипак нису природне науке).


- Свака част Пијажеу, али он је малкице "застарео".

Укратко, психологија би се могла класификовати као интердисциплинарна наука, и ако је потребно, требало би оформити и ту категорију, а не робовати стриктној подели на природне и друштвене науке.

--делија 19:46, 5. октобар 2006. (CEST)[одговори]

Слажем се и са твојим примједбама, јесте интердисциплинарна наука, јер данас је психологија уско везана и за биологију и за друштвене науке. Јесте да је наша подјела на природне и друштвене науке застарјела и да је тешко одлучити у неким случајевима на коју страну треба да превагне. Што се тиче научних оруђа (статистика, примјењена математика, итд), која се користе приликом истраживања, мишљења сам да се њима не одлучује да ли је нека наука природна или друштвена, него главну ријеч има сам предмет одређене науке. И да, можда би требало размислити о прављењу категорије Интердисциплинарне науке. --Славен Косановић {разговор} 19:58, 5. октобар 2006. (CEST)[одговори]