Разговор о категорији:Српска презимена

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Критеријуми[уреди извор]

Ово питање, важи и овдје. --Kaster 12:58, 12. октобар 2007. (CEST)[одговори]

Зашто на енглеском има много више?[уреди извор]

Зашто да на енглеској Википедији има много више српских презимена него на српској? Аман!!

Омладинци (и омладинке): кад седите беспослени, уместо блејања на фејЗбуку*, позабавите се макар превођењем с енглеског.

---

  • фејЗбук, по правилима једначења по звучности. Једнако као аЗбест, леЗбејка итд. који имају "с" у другим језицима.
Правилно је ФејСбук. Скоро ниједно правило у српском језику није без изузетка, па тако треба знати и код којих страних ријечи долази до гласовне промјене, а код којих не. --Жељко Тодоровић (разговор) 16:05, 4. фебруар 2014. (CET) с. р.[одговори]
Не, ниси у праву. Прћић је једном приликом дозволио да се НЕКЕ АЛИ НЕ СВЕ речи чувају ближе писању него изговору, али Прћић није свеукупна српска писменост, а чак ни Пижуричин-Пешиканов речник, да се уопште бави ФејЗбуком, не би био меродаван, јер је он само препоручен, а не прописан као једини исправан. Постоји и Правопис Радоја Симића (тзв. никшићки) и други.
А правило о једначењу по звучности суперцедира свака друга. Дакле, у сваком случају, правилно је једино ФејЗбук, никако *ФејСбук.
Него друго сам питао: зашто нпр. ти кад си већ залудан да се расправљаш о оном о чему немаш појма не седнеш да преведеш са енглеског о српским презименима, чланака о којима има више на том језику него на српском?

59.41.252.227 (разговор) 10:02, 17. фебруар 2014. (CET)[одговори]