Разговор с корисником:Милош/Архива2

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Mislim da bi bilo fer i u redu da mi vratis administratorska prava. Imam i glas "za". Sa jedne strane kada se drugi ne izglasavaju nije fer ni mene a sa druge obecavam da cu biti tolerantiniji i da cu prvo predloziti brisanje i blokiranje korisnika pa ako se postigne dogovor da to i uradimo.

Hvala Avala 17:39, 19 Јул 2004 (CEST)

брисања[уреди извор]

Hi. I couldn't find a votes for deletion page. The following might need deleting:

Ангела (Angela) 06:30, 20 Јул 2004 (CEST)

ево и теби задатак[уреди извор]

Ја ћу покушати оно да преведем наравно не целе текстове јер нисам професионални преводилац. Е сад мислим да би ти могао да направиш следеће странице Као прво листу Templates и одлуку како да их назовемо. А онда да н аправиш као и на енглеској википедији. Да увод буде краћи а да имамо лепо распоређене, сјајне текстове, годишњице, вести, да ли сте знали? И да започнемо прављење српског викисорса где би смо пребацили већину оних прича и бајки. Погледај словеначку википедију мислим да су то урадили јако добро за једну још увек малу енциклопедију.

Avala 12:21, 20 Јул 2004 (CEST)

Преведни текстови

Важи, направићу ја то на насловној страни. Што се темплејта тиче, има неких (као што је онај за ћирилицу) који се праве од прилике до прилике и по захтевима одређених страна. У сваком случају, погледаћу како да се то среди, па ћемо имати. Што се превода тиче, наравно да се од тебе не очекује да преведеш текстове дословно, већ по смислу; а то знатно смањује компликованост превода. Ајд, мало ћу размислити, па ћу направити нови дизајн (мислим ту само на поља) насловне стране. --Милош 18:49, 20 Јул 2004 (CEST)

Објашњење[уреди извор]

Молим те да ми објасниш шта је у ствари [1] и нпр. један од њих [2] . Ту пише између осталог Before Wikipedia was created, many people communicated by something known as the Internet, which can be thought of as a primitive form of Wikipedia. То ми личи на нечији есеј са комичним елементима.

Avala 14:17, 20 Јул 2004 (CEST)

Оно о 24-кама и 142-кама нема потребе да преводиш. То је, како ми се чини, мало продубљена зајебанција за коју ми немамо довољно људи. Кад су најбољи случаји у питању и твој цитат из дела Историја Википедије, у оваквим пројектима је честа појава одређена врста шаљивости. Ето, пример ти је пројекат GNU, што је рекурзивни акроним од "GNU's not Unix" (па оно GNU увек даље можеш вртети). А, обзиром на име, за свој симбол су одабрали животињу гну. Сматрам да у том неком смислу треба одржати тај дух гдекоје духовитости. Чак треба и имати своје ситне духовитости, с тим да не треба баш претеривати у томе. Ово је констркуција која би се могла превести у 90% озбиљном духу: Пре него што је Википедија створена, многи су људи разговарали преко онога што се зове Интернет, а о чему се може мислити као о примитивном облику Википедије. --Милош 18:56, 20 Јул 2004 (CEST)

Сарадња[уреди извор]

Прочитао сам ону страну на хрватској Википедији. Наравно да нисам са Западног Балкана, али сам довољно упознат с тим проблемима. Хтео бих да помогнем уколико бих могао. А што се тиче коначног мишљења у вези с тим питањем, нажалост нисам у стању да одлучим било шта - ја сам ипак за вас странац:) Али увек сам спреман да разговарам, кад немам посла:) --Хари 22:36, 20 Јул 2004 (CEST)

Заслуђ[уреди извор]

Заслуга[уреди извор]

Мислим да би било добро да Корисник:Zorba заслужује да добије администраторско право. Погледај само текст Тенгвар. Стварно се потрудио без обзира на тему . Пошто смо мала ВикипедијА то би била нека награда , јер немамо ону звезду као на енглеској. Јави шта мислиш Avala 22:59, 20 Јул 2004 (CEST)

Мислим да је то одлична ствар. Тренутно сам мало уморан да бих то радио али ћу сутра да погледам. Мислим да би тиме могли и да преузмемо најбоље текстове са хрватске и босанске википедије. Пошто српски језик има више варијанти, па и ијекавски то неће бити највећи проблем, мада по жељи може и да се очисти.

Она идеја о регионалној сарадњи је добра, али мислим да нисам све схватио у потпуности. Мислимда би требао да отвориш специјалну страницу на википедији за то. Лепо је што си на словеначкој собио подршку јер тамо има невероватних националиста који , да не претерујем али мислим да мрзе људе са ових простора. Такође и на хрватској, има један корисник који људе дословце назива П****ма или их части реченицама типа "посерем ти се на слику краља". Све то наравно на енглеској википедији. Тамо је толеранција од случаја до случаја. Нпр. један корисник ме је назвао идиотом и све остале који су одлучили да обришу Њено Величанство из текста о енглеској краљици јер се то свакако коси и са чувеним NPOV а и са другим енциклопедијама типа Британика или Енкарта. Нормално уследила је реакција прозваних корисника, а након тога смо опоменути да не нападамо друге кориснике без разлога. Након његовог одговора на све то да јесте рекао да смо идиоти и да остаје при томе јер је то технички назив мало су се ућутали. Само још да кажем да је он Енглез.

Ето то ти је мало упутство о предрасудама које тамо владају и чега треба да се пазиш ако одеш на енглеску Википедију.

Avala 23:22, 20 Јул 2004 (CEST)

Ево пробао сам. Покушаћу на такав начин сарадње да средим једну област. Кренуо сам на прву под А и срећа ми се осмехнула. У питању је Астрономија. Чини ми се да је добро обрађена тема. Сутра ћу да наставим.

Avala 00:02, 21 Јул 2004 (CEST)

Хвала на исправци. Била је само једна веза иѕ астрономије. Авала 21:58, 21 Јул 2004 (CEST)

1000. чланак[уреди извор]

Изгледа да је био неки проблем јер је и мени дуже времена показивао 998 а сад одједном 1002. Да ли и слике рачуна као текстове? Одбројаћу уназад па ћу да видим. Авала 22:06, 21 Јул 2004 (CEST)

Ја сам израчунао да је сатурн. :) Авала 22:08, 21 Јул 2004 (CEST)

Футери[уреди извор]

Како да нађем листу футера на хрватској ВикипедијИ? Тј. то је као Template. Хтео бих да видим ХТМЛ код. Авала 22:19, 21 Јул 2004 (CEST)

брисање нејасних текстова[уреди извор]

Обрисао сам текст Capacitance, зато што је очигледно у питању проба. Направљен је још у мају и сумњам да ће се аутор вратити да нам појасни о чему се ради. Узгред садржај је био - Капацитет.

Авала 20:08, 22 Јул 2004 (CEST)

Nisam ja GNUaš, ja sam Debianovac, razlika je bitna :) U svakom slučaju, samo reci što god trebaš, rado ću ti pomoći. Mislim da bi ti se mogao svidjeti novi Debianov installer, toliko da ga poželiš prevesti na srpski :) Ima dobar i18n support, sve do double-bytea, pa ćirilica ne bi smjela biti nikakav problem.

Ne bih znao napamet koja je procedura da napravimo meta stranicu za lokalne stvari. Cini mi se da sam na wikipedia-l neki dan vidio da se na meti može slobodno na ne-engleskim jezicima raditi stranice, pa ono, valjda samo trebamo odabrati neki naslov, napraviti stub, i polinkati ga okolo.

Molim te odgovori na en: jer nemam account ovdje. Moze i na mail, joy et debian.org. --shallot

Zdravo, Miloše! Video sam da si preneo iz en: neke slike sa prefiksom "80px-", npr. 80px-Sourceberg.jpg. To su umanjene slike, a original jim je bez onog prefiksa koji znači širinu. Mislim da je puno bolje, da npr. umjesto 80px-Sourceberg.jpg ovde staviš original, tj. Sourceberg.jpg, a onda kad u tekstu trebaš sliku na 80px umesto [[Слика:80px-Sourceberg.jpg]] samo staviš [[Слика:80px-Sourceberg.jpg|80п|]]. Na taj način još uvek imaš uvečani original, što je ponekad korisno. --Romanm 11:42, 31 Јул 2004 (CEST)

Посебне странице[уреди извор]

Унутар посебних страница постоји једна која се зове 'Тражене страице', то је грешка и треба 'Тражене странице'. Не знам како се то може променити јер су у питању спец. стране. Када се она отвори лако се може уочити да њен садржај ко зна од када није ажуриран, то и пише на почетку стране, али ја не знам како је могуће поново ажурирати њен садржај да показује текуће стање. Конкретан пример је страна 'Литература' на коју се више не линкује ни једна страница, а тамо стоји чак 27 итд. --Djordjes 13:28, 31 Јул 2004 (CEST)

Расправа о преводу интерфејса[уреди извор]

Предлажем да остане још неколико дана 'расправа о преводу интерфејса', могао бих ја још мало да погледам овај превод, а можда се и још неко укључи. --Djordjes 22:51, 31 Јул 2004 (CEST)

Године[уреди извор]

Углавном се слажем са свим твојим предлозима у вези година. Мислим да је сасвим довољно ићи до 3000. пне, а за периоде пре тога користити миленијуме. Ја сам раније хтео да ти предложим да идемо само до 1000. пне, а да за период 1000. пне - 5000. пне користимо само векове, јер су тада догађаји били изузетно ретки (тј. мало познати) и многе ће године остати празне. И оно што се дешавало тада тешко је подесити у неку годину, због различитих календара и бројања времена или због тога што постоји само нека претпоставка када се нешто десило (шири интервал). Међутим ово ти нисам предложио, јер не знам ни сам шта ли је боље да ли да имамо још коју хиљаду чланака више, или да по том питању будемо мало скромнији, тј. да пишемо шаблонске чланке према стварним потребама. Исто се питање поставља и за године из будућности, вероватно би било довољно ићи до 2100, за нешто даље мислим да сада стварно нема потребе. Што се тиче година пре нове, мислим да је довољно имати превод само на енглески, па ће остало робот касније повезати. --Djordjes 16:24, 23 Авг 2004 (CEST)

Е, сад свакако да би било лепо да наша Википедија буде међу првих 20 по броју чланака, али то значи да пре свега морамо наћи још људи који ће да се активно укључе у рад. --Djordjes 16:24, 23 Авг 2004 (CEST)

Ма, гледам ја тако статистике... И видим да неке Википедије имају чудно понашање. Одједном у току једног месеца скоче за око 2.000 чланака. Хрватска је таква, нпр. И чудим се што је то тако. Кад оно, схватим да су у питању форме за године. Наравно, треба имати меру. Моја процена је да се по годинама може поприлично тога установити по Египту, Месопотамији и Кини до 3.000 гпне., док до једно 5.000 гпне. има смисла ићи по вековима. Иначе, по статистикама, ти, Зорба и ја радимо више него што се ради на хрватској Википедији, а она има преко 3.500 чланака, од чега је око 2.000 форумлара за године нове ере. За Словенце нам треба доста рада и још људи не бисмо ли их стигли (ти и ја ћемо имати око 3.000-4.000 измена пошто завршимо са годинама, док најактивнији словеначки Википедијанац има преко 18.000 измена). --Милош 21:17, 23 Авг 2004 (CEST)
Године у будућности (не знам колико у будућност) могу бити занимљвие са стране футурологије. Остави се у ту и ту годину шта је ко предвидео да ће се догодити или шта пише у некој научнофантастичној књизи. Какогод, за почетак треба да обавимо посао око којег смо се сагласили (од 3.000 пне. до 2.100). То можемо учинити за једно десет-петнаест дана. После ћемо видети шта даље. --Милош 21:17, 23 Авг 2004 (CESТ)

Милоше, познато ми је да се за период од 1000 година каже миленијум, а код тебе видим да пише милениј. Можда је у питању случајна грешка, па да ти само укажем на то (надам се да не замераш), или је можда у питању нешто друго. У сваком случају ја сам први и једини пут овде видео да се користи милениј, а свугде на другим местима је миленијум. Поздрав. --Djordjes 10:38, 6 Сеп 2004 (CEST)

Није грешка, него је "словенскије" одбацити латински наставак "ум". Има српских писаца (мада су ређи) који користе милениј а не миленијум. Ако мислиш да је ипак боље користити "миленијум", да се исправити. --Милош 10:59, 6 Сеп 2004 (CEST)

Спискови страна[уреди извор]

  • Милошу, у вези овог броја чланака на хрватској википедији видим да постоји проблем одређивања реалног броја чланака. Можда то и није могуће, али би неку реалну информацију било добро имати. На македонској има само једанаест чланака, вероватно постоји разлог за тако мали број. Да се вратим на тему. На главној страни хр-вики може да се добије списак свих њихових тема. Ја мислим да се тај списак ажурира, односно да није аутоматски. Списак је на две стране.
  • Покушао сам да нешто слично добијем на нашој, али ту је потпуни хаос. Нема ни пола чланака, а списак увелико оптерећују вести, које по мени само сметају (мислим списак). Има ли шансе да ми некако направимо списак свих чланака који имају смисла за читање. Реч је о некој врсти енциклопедијског индекса. Године овде не би требало да буду укључене осим, евентуално, као посебан индекс, што је можда и добар предлог. Такође ме занима да ли је могуће добити неку врсту енциклопедијског стабла, нека врста генеалошког. Мени лично (за моје потребе) било би веома корисно кад бих некако могао да дођем до списка празних страница, на који би требало утицати пре него што почну да се попуњавају. Из досадашњих текстова се види да се неки текстови преклапају на начин који није добар (Марко Краљевић - Краљевић Марко, или убудуће Аугуст - Август). Напиши шта мислиш о свему овоме, а добро би било да се и други укључе. :domatrios 11:34, 24 Авг 2004 (CEST)
    • Направио сам страну Википедија:Списак чланака. Страница је повезана и из енциклопедијског одељка на насловној страни под списковима. Прошетај мало, мислим да је најбоље да почнеш од нуле (0). --Милош 23:49, 24 Авг 2004 (CEST)
    • Иначе, потпуно се слажем за стварање енциклопедијског списка. Мислим да би било добро развити енциклопедијски списак на првој страни, а онда азбучним редом унети све чланке. Значи, мењај насловни енциклопедијски списак ако мислиш да имаш боље решење... А посебно направи страницу са стаблом, која ће нам служити за поткатегорије унутар општих енциклопедијских одредница. Такође, занимљиво је користити и категорије. Што се именовања тиче, пише се прво име па презиме, а ми пишемо "август" а не "аугуст". Сматрам, такође, да би одреднице требало да буду уобичајеног словног састава, а не алтернативног (дакле, "филозофија" а не "философија"), иако алтернативни облик треба да постоји као одредница у коме би се описало да је у питању алтернативни облик за коришћење одређеног термина. Ово се, наравно, не односи на неку посебну терминологију, каква је теолошка (узмимо, термин је "символ вере" а не "симбол вере"). --Милош 23:58, 24 Авг 2004 (CEST)

Congratulations[уреди извор]

Congratulations, to you and everyone who has worked on the Serbian Wikipedia, for reaching 5000. :) Анђела (Angela)

Зар сам ја субјективан?[уреди извор]

На страници "Администратори" поменули сте што сам тражио да се обрише Neki radovi najpoznatijih anarhističkih filozofa! То сам тражио зато што је то клон, тј. већ постоји на другом мјесту (негдје унутра онога - latinicna opcija) и исписано је нормално (нису све велика слова, тако је уредније и поштује се Велико слово).

Што се тиче мог "анти-семитизма", уколико мислиш да неки чланак садржи неку реченицу која није истинита - ОБРИШИ ЈЕ, или обриши цијели текст! У томе је поента Википедије!

  • Што се тиче брисања, ниси ставио објашњење зашто, него је, колико се сећам, било "ово треба под хитно обрисати". Објасни то на делу странице Википедија:Администратори која је намењена брисању и, ако је у питању клон (дај линкове), обрисаће се. --Милош 10:17, 22 Окт 2004 (CEST)
  • То што си у тексту написао јесте анти-семитизам, али ја свакако нисам хроничар југословенског комунизма, па нећу то ни пипати. Уосталом, страну нисам брисао, већ назначио да треба нешто смисленије написати о тој теми и таквим текстом заменити твој. --Милош 10:17, 22 Окт 2004 (CEST)

Главна страна[уреди извор]

Зашто ме саботираш! Објасни ми због чега си вратио на старо стање насловну, када сам исправио грешку у линковима. Онај ко је мјењао распоред је пореметио линкове тако да су на насловној били видљиви ]] и [[ !!! Милант 14:30, 22 Окт 2004 (CEST)