Разговор с корисником:Милош/Архива4

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Проблеми[уреди извор]

Поставио сам чланак о Перду Алмодовару Педро Алмодовар, али на претраживачу не могу да га нађем. У чему је фора? Очигледно правим неку грешку јер се ни други чланци које сам направио не могу наћи претраживачем (киша).Поздрав.

хтео бих да предложим (критикујем) неке измене на ср.википедији и мој утисак за ових недељу дана колико сам овде је одличан :)

  • Ћирилица

да тако и треба да буде на ср.википедији, ал нам је то и највећи проблем, јер мислим да овде имамо највећу посету од срба из иностранства, колико њих уопште зна ћирилицу...погледај српску најпосетљивију веб страну сербианкафе 60-200 хиљада дневно и користи се латиница 99% то сам сигуран...треба дати народу до знања да могу да пишу и латиноцом, да има на ћирилицу и латиницу... које ми богасгтво имамо што нас толико има по свету па свако може несто да напише о тој држави где се налази....дати једноставно народу до знања да то није нај битније баш морати се писати са ћирилицом нека једноставно оно што напише се постави са стране негде за превод... случај ја :) матерњи ми неиде баш како треба ал ет увек се нађе добровољац па среди :) (Ђорђе, Милан, ти) можда вам то понеки пут тренира живце...(опет овај :))

  • Почетна страна

хаос растрчано нам је све, распоред никакав мислим да доста збуњује, требало би то мало боље распоредити и само теме навести , додати новости дана, нови чланови, мометално пријављени чланови, истакнути чланове који редовно овде раде, мали списак нових тема...

  • Реклама

да тако и треба да буде никакве рекламе овде, ал би требало мало по нет шуњати и постављати линк за википедија молити питати за линк према википедија, имамо овде један део за линкове па нека и они остављају, треба мало развстати то по темама...

  • Гоогле и остали

ми тамо непостојимо изгледа ми, да има ср гоогле користи ли то уопште неко (поготово то да гоогле у ср сваку страну отвара у свој фраме???? то је у читавом свету забрањено, изгледами само у ср није...)

  • Сервер

питао сам неколико пута дали је могуће одвојити ср.википедија од орг (једноставно изнајмити сервер где је само ср.википедија) што се тиче плаћања ја бих преузео трошкове док се ненађе још неко...написа а непријави се Нико 12:10, 7 Нов 2004 (CET)

Одговори[уреди извор]

  1. Да, планирамо дуже време да уведемо латиничке стране. Око тога смо имали и гласање. Пресловљавање са ћирилице на латиницу је једноставно, тако да ћу направити програм који то ради. --Милош 20:47, 7 Нов 2004 (CET)
  2. Има смисла то што говориш за почетну страну. Ових дана ћу направити страну која ће служити за стварање новог дизајна, а на којој ће заинтересовани радити. --Милош 20:47, 7 Нов 2004 (CET)
  3. Википедија је јако добро повезана међусобно, тако да на Гуглу за дати термин, ако постоји на српској Википедији, увек је први погодак на српској Википедији (наравно, говорим о терминима на српском језику). У том смислу, то готово да и није потребно. (Потребнији су људи који раде.) Преко тога, ту је и још један проблем који ћу ти објаснити доле (код приче о серверу). --Милош 20:47, 7 Нов 2004 (CET)
  4. Е, то за Гугл стварно не знам. То мораш њих да питаш. Али, укупно, сматрам да се ситуација побољшава и да ћемо по питању таквих ствари брзо стићи своје комшије. Ето, постоји Гугл на српском; наши људи се рекламирају на Гуглу... Биће ускоро и Yahoo-а и осталих великих претраживача и портала на српском. --Милош 20:47, 7 Нов 2004 (CET)
  5. О серверу ми не одлучујемо. Нико од нас (са српске Википедије) се не налази у неком управном телу Википедије, већ одређени број нас представља само чуваре Википедије са тек нешто већим овлашћењима него обични корисници. Ми тако не одлучујемо хоћемо ли моћи да пребацимо сервер негде или не. Преко тога, извини што ти на то нисам раније одговорио, главни проблем није то што се сервери налазе у САД, већ то што су тешко оптерећени. Вероватно ће ти проблеми бити решени у скоријој будућности. --Милош 20:47, 7 Нов 2004 (CET)

Хвала на одговор, јеси скужио дивљака данас са теологијом :) Нико 21:20, 7 Нов 2004 (CET)

МиллБот[уреди извор]

"Коментаре везане за рат бота пишите на..." мени сасвим довољан рат самим са собом :Д бот је сигурно одличан :), Поздрав Нико 13:20, 11 Нов 2004 (CET)

Napisao bih (OK-polako, ne odmah) o raznim pogledima lingvista i raje na srpski i hrvatski. To bih napisao na srpskom (nema problema), ali- nemam ćirilicu. Ima li tu kakav stroj, ćirilizator ili slično, da ubacim tekst na latinici pa da ga ovaj automatski prebaci ? Mir Harven 00:10, 12 Нов 2004 (CET)

Има. Најједноставнији је програм написан у јава скрипту и који се користи као најобичнија HTML страна из читача Internet Explorer, Firefox и Mozilla. Може се наћи на http://www.ece.cmu.edu/~aveselin/vucko/jsvucko.html иако је најбоље увек проверити где се тачно налази на страни http://galeb.etf.bg.ac.yu/~alexa/ . Подразумева се да сва латиничка слова пребацује у ћирилицу. Значи, ако цитираш нешто што би требало остати у оригиналу, то исправљај у новодобијеном ћириличком тексту. (Можда је ипак боље да на самом Windows-у или Линуксу инсталираш ћириличку тастатуру, па да тако куцаш. Ионако ће ти проблем бити само са љ, њ и џ...?) Некада сам имао мало сложенији мотор који је омогућавао одвајање изворне латинице од оне која се треба пресловити (слично HTML означавању), али то је баш застарело а и више не знам где је. Какогод, једна од ствари ће ми бити да направим неко такво оруђе (двосмерно) поново. А да се и аутоматизовати (мало сложеније, додуше) превод са хрватске на српску норму и обратно. У сваком случају, имам један пројекат који ти може бити занимљив (успут, никад ми ниси експлицитно рекао јеси ли лингвист?), али ћу ти јавити о томе кад будем мало дошао себи (сада нисам ни у Београду, враћам се сутра). --Милош 17:43, 13 Нов 2004 (CET)
1. Ne ide. Ili-ide u njihovom prozoru, ali ne ide copy/paste.
2. ne, ja sam teorijski fizičar. Mir Harven 00:54, 14 Нов 2004 (CET)
Hmmm..eto, nekako sam se snašao. Stavio sam novu stranicu. Mijenjaj po volji. Ovo o hrv. jez. bi trebalo debelo skratiti. Kasnije....Mir Harven 01:06, 14 Нов 2004 (CET)

Кутијица за државе[уреди извор]

Ћао! Мислим да је кутијица за државе ОК, само би можда требало повећати фонт којим се пише оригинално име државе и нешто мањи са изговором. Овако име на српском постаје предоминантно.

--Иван Свирчевић 22:51, 13 Нов 2004 (CET)

Пренео сам разговор на Template talk:Кутијица за државе. --Милош Ранчић 13:46, 15 Нов 2004 (CET)

Предлог[уреди извор]

Хвала на добродоњлицу! Хтео бих само предложити једну ствар. Да попунимо неке веће рупе(нпр. недостатак чланка о Сарајеву и сл.) могли би просто ћирилизовати чланке са осталих ексју Викија, и направити неке мале промене. Тако би се величина српског Викија могла брзо умножити, а ми не би морали чланке од почетка писати. --Паун 23:24, 19 Нов 2004 (CET)

Meњање фонта у чланку[уреди извор]

  • Милоше, да ли би ми објаснио како се едитује чланак у смислу мењања фонта? Фонт би мењао искључиво на чланцима које би сам написао и на својој страници Корисник:Покрајац. Одговор поставити на одељку за дискусије странице Корисник:Покрајац. Поздрав, --Покрајац 15:01, 30 Нов 2004 (CET)
  • Линк дозволе вебмастера сајта о Голом отоку за коришћење садржаја са њиховог сајта можеш наћи на мојој корисничкој страници. Поздрав, --Покрајац 20:42, 30 Нов 2004 (CET)
  • Да ли би ми препоручио да се "кандидујем" за администратора? На који начин обичан корисник, када постане администратор, добија овлашћеша? Да ли је потребан неки одређени додатни софтвер? Да разјасним, у овом тренутку немам неописиву жељу да постанем администратор, већ се желим упознати са карактеристикама тог статуса на Википедији. Поздрав, --Покрајац 21:37, 7 Дец 2004 (CET)
  • у том моменту када ти будеш ОВДЕ Администратор ја се губим одавде заувек то је сигурно дрипац. --Нико 03:45, 8 Дец 2004 (CET)
    • Администраторски статус не захтева никакав посебан софтвер. Једина промена која се дешава је добијање могућности "delete" и "protect" између картица "history" и "move" у горњем делу стране. Такође, добијају се и неке измене у оквиру "посебних страница". --Милош Ранчић 00:00, 10 Дец 2004 (CET)
    • Како нас нема пуно, сматрам да је још увек непотребно гласати о томе да неко буде или не администратор. Сматрам да је довољно да се неко показао одговорним у раду и са слухом за туђе мишљење. --Милош Ранчић 00:00, 10 Дец 2004 (CET)
    • Е, сад. Потребно је имати више администратора зато што треба одржавати Википедију. (Да се ја питам, сви би имали администраторска овлашћења.) Са друге стране, Нико се буни на идеју да ти постанеш администратор. Мој предлог је да обојица одједном постанете администратори, пошто сматрам да сте довољно тога урадили за српску Википедију; а тиме ћете, такође, остати равноправни. Наравно, очекујем мишљење обојице овим поводом. --Милош Ранчић 00:00, 10 Дец 2004 (CET)
    • И да додам да очекујем да не правите срања кад добијете администраторске привилегије. (Можете се свађати докле хоћете, али не смете употребљавати администраторске привилегије као аргумент у свађи.) --Милош Ранчић 00:02, 10 Дец 2004 (CET)
  • Ja сам против тога да Покрајац постане администратор. Из два разлога: Буни се кад му неко дира у текстове, а сам воли да брљави по туђим текстовима не поштујући ауторово мишљење; Недолично се понаша према неким корисницима википедије (напр. према Николи), па се може претпоставити какав би настао ужас кад би он преузео власт као администратор. :domatrios 01:25, 10 Дец 2004 (CET)
    • А да и ти будеш администратор? :) Озбиљно мислим. Администраторске привилегије нису неки посебан дар, већ су одговорност за одржавање Википедије. У том смислу не мислим да не постоје проблеми ако те привилегије имају људи којима се може рећи "чекај, стани" и да то они послушају. Иначе, поприлично сумњам у идеју да један човек може направити пуно срања ако је иоле конструктиван (а Покрајац то јесте). Са друге стране, биће довољно администратора који могу да обуздају неког администратора који се отргне контроли. Са треће, ту је увек жалба Мети и моментално укидање права и прелазак на гласање. Сматрам да увек треба покушати са позитивним мерама. Узмимо, уверен сам да би и за Николу и за Покрајца администраторске привилегије значиле и преузимање одговорности да се не свађају. --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)

Покрајчево мишљење[уреди извор]

  • Разумем потребу за очувањем броја корисника Википедије а у вези са тим и предлог да обојица постанемо администратори у исто време. Пре него што ти конкретно напишем своје мишљење о заједничком добијању администраторских права, мислим да не би било лоше да се консултујеш са Гораном Обрадовићем у вези овог питања и питања односа мене и Николе; па да нам јасно напишете заједничко мишљење о целој ситуацији. Тако ћемо и Никола и ја имати јаснију слику ставова тренутних администратора. Поздрав, --Покрајац 00:47, 10 Дец 2004 (CET)
  • Последњи пример мог прихватања предлога да се у чланак о Ливну убаце неки подаци мислим да не говори у прилог Доматриосовој констатацији да се буним када ми неко дира у чланке. Ако сам се ја недолично односио према Николи, онда се Никола према мени односио на највулгралнији начин, не бирајући речи. --Покрајац 02:15, 10 Дец 2004 (CET)
    • Позвао сам Горана да се укључи. Уосталом, он је довољно ревносан (што је показао тиме да је пратио вашу свађу) да би се какогод укључио (ионако у последњих пар дана нема пуно измена, тако да се разговори дају лако пратити). --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)
    • Ја сматрам да је могуће сарађивати и да је довољно имати мало стрпљења и мало слушања других (а мислим да то имате сва тројица предложених за администраторе) па да рад на српској Википедији буде задовољство, а не нервирање. Са друге стране, ко год неко континуирано време ради на српској Википедији и још има тај минимум стрпљења и слушања, сматрам да је сасвим зрео за администраторску одговорност. --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)
    • Наравно, увек можемо прећи на "стандардна правила Википедије" и одлучивати све гласањем. (Са изузецима који се тичу "тираније већине".) С тим што у случају администратора ствар може чак бити и ригорознија: администратором/бирократом се не може постати без двотрећинске већине; што, наравно, укључује и то да се и о свим садашњим администраторима и бирократама треба наново гласати. У крајњем случају, ко је заинтересован за овакво одлучивање, нека покрене гласање о томе (нека каже да хоће, па ћу наћи место). У том случају одлучује проста већина оних који гласају. (Плус, не могу да гласају они који до данас нису пријављени.) --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)
    • На крају да кажем да бих ја, ипак, да останемо на једном непрепуцавачком и сарадничком тону. То подразумева и управо оне принципе за добијање администраторских права. --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)
    • И да додам да нам треба администратор на енглеској Википедији. Претходно гласање је прошло катастрофално. Можда бисмо могли сада да предложимо неког. Ја сам за Ђорђа или Горана, у зависности од тога ко има више времена. Успут, Нико, да ли си ти администратор на немачкој Википедији? Ако ниси, требало би те тамо предложити у име српске Википедије, пошто си, колико ми је познато, једини српски Википедијанац који зна добро немачки. Потребно је видети и за остале велике Википедије: Шта ћемо са француском, јапанском, шпанском? --Милош Ранчић 02:50, 10 Дец 2004 (CET)

  • Поздрав свима, што се тиче мене и Покрајца мој став сам написао код Корисник:Обрадивић Горан тамо можете погледати и та тема је за мене зaвршена и захваљујем се свима на помоћ и сарадњи и надам се да ће други нешто научити из нашег препуцавања.
  • Тема Администратор, (да постанемо обадвојица Администратори истовремено, веома диполамтски :) ) стиме сте показали најбоље како се постуpа као Администратор и много више тога.

Што се мене тиче ја нећу спречавати Покрајца да постане Администратор (надам се да је нешто научио из наше збрке и показано му је веома добро како поступа Администратор прави) и да ће убудуће сам на такав начин реаговати. То што си Милоше додао да требају Администратори на друге википедије за то сам и ја, нисам на Немачкој википедији Администратор и тамо нисам се много ни трудио за било шта осим да сам користио чланке који су ми потребни били деци за школу, а разлог зашто треба имати наше људе на друге википедије то ми је веома јасно, ја ћу се потрудити да у наредно време тамо нешто додам и када то урадим онда да пробамо да постанем тамо Администратор (за месец дана одприлике), што се тиче тога за подржавање наших чланова на друге википедије требало би негде да се постави посебно на које вики и који чланови хоћу да кандидују за Администраторе.

  • То да ја овде постанем Администратор то ми није у ово време колико сам овде падало на памет ни да размишљам о томе а камоли да питам.

Пошто је сада дошло до тога размислио сам мало о томе, мислим да није баш потребно моментално да тражим или постанем, једино ако је кроз то да сам овде већ Администратор и на другим вики доприноси неке предности например подржавање наших чланова када кандидују. Мислим да није само то тек тако постати Администратор овавезе су то и наравно треба имати времена и треба овде бити присутан често и као и сваки други писати исправљати чланке додавати... и дужност према вики и члановима... детаљније функције од вики које су ми до сада биле потребне скужио сам без проблема јер бавим се програмирањем већ дуже времена пхп,хтмл...вики се може инсталирати на свој комп једноставно (треба сервер и база података, или једноставно инсталирати xamp има за вин и линукс, погледати овде за инфо или скинути вики) и погледати, тренирати до миле воље...наведено је овде моје "вулгарно просеравање" према неким, можда и јесам такав псујем....али неподносим неправду на то реагујем као задњи дрипац овога виртуалног света за мене је истина истина каква год је понеки пут и боли ал истина је то је битно...јер неумем да продајем финоћу никакву и никоме и није ми потребно нетреба нико да ме воли, поштовање је битније ако је неко усран,неписмен,тупавко... значи поштујем га таквог какав је усранко,тупавко,неписмени...нациналиста нисам никада био нити ћу бити своје волим и недам туђе поштујем (непоштујем усташе и потурице) имам пријатеље познанике који су Хрвати, Бошњаци, Турци Шиптари Швабе... и немам никаквих проблема стиме што су те нације, само кретен може да непоштује човека живо биће од крви и меса...ако и даље наставим овако изаће на то да се правдам неком :) уздравље --Нико 12:53, 10 Дец 2004 (CET)

Поводом привилегија[уреди извор]

Захваљујем на честиткама и на привилегијама! Учинићу све да не изневерим твоје поверење. Верујем у нашу успешну сарадњу...

Поздрав, --Покрајац 19:02, 15 Дец 2004 (CET)


Коментар[уреди извор]

Било би ми веома драго да се сви лепо помирите и да наставимо конструктивно да радимо на овој нашој Википедији. Свима нама бих препоручио да се добро суздржимо када треба изрећи неку тешку квалификацију и увреду. Зато што све ове увреде могу бити доживљене као "награде" за труд на Википедији и да последица свега буде да нам се смањује људство, квалитет Википедије опада као и њен углед. На тај начин од нас је отишао један члан (Голија) и ја не бих желео да оде још неко, то треба свима нама да буде поука. Чињеница је да има много лоших текстова и чињеница је да има пуно тога да се ради и да се проблеми неће решавати сами од себе него нашим радом. Значи, много мање свађања на личним странама, а много више нових текстова и квалитетног садржаја, треба да буде циљ свих нас и сврха нашег боравка на Википедији. Свака увреда боли и смета и није лако преко ње прећи, али ако би се сви потрудили да увреда буде мање онда би и рад овде свима био угоднији. Ја се потпуно слажем са Милошевим предлогом да и Покрајац и Никола добију администраторска овлашћења истовремено. Само бих предложио да се сачека неко симболично време, нпр. 7 дана, да се ствари слегну и да се на неки начин та одлука потврди њиховим практичним деловањем. --Ђорђе 14:24, 10 Дец 2004 (CET)

Вала баш! Мада не мора ни да се чека.Обрадовић Горан 14:55, 10 Дец 2004 (CET)

Горан каже:[уреди извор]

Е, па тако... Свака част Милошу на одличној идеји, да обојица у исто време постану администратори - никад се тога не бих сетио! Наравно идеју у пуној мери подржавам. Иначе, колико сам чуо за тај прећутни договор, о привременом прекиду дипломатских односа између Покрајца и Николе, мислим да је и то решење, које може да делује. А ако је потребно да се корисник лично пријави за администраторска овлашћења, пре него ли их добије, онда позивам Николу и Покрајца, да у се интересу српке Википедије пријаве за администратора, а не да буду скромни и у фазону не треба ми то, јер ако један добије овлашћења, а други не, то може да представља повод за неку будућу чарку. Овде покушавам само да предвидим могуће проблеме, а не да их призивам. Што се тиче евентуалне злоупотребе овлашћења, мислим да нема бојазни од тога, јер су обојица показали, ако ништа друго да поштују овај пројекат. Обрадовић Горан 14:55, 10 Дец 2004 (CET)

Иначе, видео сам да сам унапређен у бирократу. Баш штета, више ми се свиђало да будем администратор – бирократа тако ружно звучи :). Обрадовић Горан 14:55, 10 Дец 2004 (CET)

Слажем се да нам треба администратор на енглеској Википедији, али нисам сигуран да сам права особа за то – зато што нисам до сада био активан на .en, осим што сам исправљао интервики линкове. Није ли Никола Смоленски био активан тамо, и ако јесте, да ли је и даље – можда би у том случају он био бољи избор. Ја сам се до сада трудио да расположиво време проводим радећи за српску Википедију, јер је још у неком повоју, а за енглеску се нисам бринуо, има ту ко да ради. Али ако је у интересу заједнице, добро говорим језик, па могу да се активирам на енглеској Википедији, и да онда покушам да постанем администратор. Иначе да ли корисници са српске Википедије могу да гласају за енглеске администраторе, и како то гласање уопште тече?

Обрадовић Горан 14:55, 10 Дец 2004 (CET)

Да резимирам...[уреди извор]

  • Очекујем да се Покрајац и Никола пријаве за администраторе у суботу, 18. децембра 2004. Доматриос би то могао одмах да учини. Ко од активних бирократа први то буде приметио, нека им да администраторска овлашћења. --Милош Ранчић 03:05, 11 Дец 2004 (CET)
  • Смисао предлога за администраторе на енглеској и немачкој Википедији је да то учинимо заједнички. Значи, прво бих обавестио познанике са других Википедија (пре свега са јужнословенских) и замолио их да гласају за наше предлоге на енглеској и немачкој Википедији (као што ћемо и ми гласати за њихове предлоге). Онда бих ја предложио на дотичним Википедијама за администраторе ту двојицу, пошто ми се чини да би то имало ефекта. Нагласио бих, наравно, да је то заједнички предлог и да очекујемо позитивну одлуку ми, заједница са српске Википедије. --Милош Ранчић 03:05, 11 Дец 2004 (CET)
  • Е, сад. Колико сам ја схватио односе на Википедији, није неопходно бити активан на енглеској Википедији да би се тамо добила администраторска права. Изгледа да је довољан предуслове активност на једној од Википедија. Са друге стране, личност коју у овом случају предлажемо је наш делегат на енглеској Википедији. У том смислу та особа би нас обавештавала шта се догађа тамо, а и представљала би наше мишљење. (То се потогову односи на Николу и на немачку Википедију јер сумњам да иједан други српски Википедијанац зна немачки.) Наравно, подразумева се да се та особа мора суздржавати од различитих ратова изменама, па макар то било и преко потребно. Много је боље да нас о проблематичним текстовима обавести, па да на томе заједнички радимо. --Милош Ранчић 03:05, 11 Дец 2004 (CET)
  • Замолио бих Ђорђа и Горана да се договоре ко има више времена и ко у том смислу треба да буде наш предлог за администратора на енглеској Википедији. (Узмимо, мени би та нова обавеза стварно представљала проблем, тако да се уопште не бусам у прса да ја будем тамо администратор.) Сматрам да бисте и један и други прошли као администратори на енглеској Википедији. --Милош Ранчић 03:05, 11 Дец 2004 (CET)
  • Да додам и то да је наш претходни предлог (Никола Смоленски) летос врло лоше прошао из два основна разлога: (1) предложио га је Корисник:Avala који је имао лоше односе са другим Википедијанцима и (2) Никола је био укључен у ратове изменама на страници о Косову на енглеској Википедији. И једно и друго је био довољан разлог за то да више људи гласа против њега него за њега. Овако је све то прошло катастрофално... --Милош Ранчић 03:05, 11 Дец 2004 (CET)
  • Још један додатак: Потребно је пријавити се на енглеској Википедији (отворити кориснички налог, што је једноставно). Ја мислим да већ дуже време имам и на немачкој и на француској (од већих; имам их, како ми се чини, на свим јужнословенским). Опет, сматрам да идемо на то да је нама потребан по један администратор на некој великој Википедији. Сматрам да ће и сами људи на енглеској и немачкој Википедији гласати за наше предлоге. --Милош Ранчић 03:18, 11 Дец 2004 (CET)
  • Па још нешто: Када се Ђорђе и Горан договоре, било би добро да напишу овде да су се договорили. Потом бисмо направили страну где бисмо се спремили за предлагање. --Милош Ранчић 03:20, 11 Дец 2004 (CET)

Да кажем како стоје ствари са моје стране. Мислим да имам довољно знања енглеског да бих се упустио у тако нешто (мада ми граматика није савршена :) ) а имам и релативно довољно слободног времена. Али кад сам прочитао начин на који Милош планира да наш кандидат постане администратор, морам рећи да ту имам проблем. - Обрадовић Горан 16:49, 11 Дец 2004 (CET)

Ја не желим да постанем администратор на хрватској Википедији, и не желим да гласам за избор њихових администратора (мада се нећу противити његовом избору ако је коректан). Сада после ове мало бомбастичне реченице, пре него што ме отпишете као шовинисту, или ко зна шта, молим све који ово читају да прочитају и зашто су моји ставови овакви на овој страници.- Обрадовић Горан 16:49, 11 Дец 2004 (CET)

  • Довољно је то што, за почетак, нећеш минирати :) Нити очекујем да ће сви са хрватске Википедије гласати за избор нашег администратора, нити очекујем обратно. Преко тога, не мислим ту само на Хрвате, већ и на Словенце и Бугаре са којима имам комуникацију (али и друге "комшијске"). Тебе ће (направићу ускоро страну) делегирати заједница са српске Википедије и, у зависности од општег става на српској Википедији (који ће бити познат пошто направимо страну), сами корисници других "комшијских" Википедија ће моћи да одлуче да ли ће гласати или не за избор нашег представника. (О мом ставу према односима нешто ниже.) --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)

Сада кад сте прочитали моје ставове, не знам да ли се са њима слажете, али они су такви какви су. Претпостављам да после оваквих ”страшних” изјава неки сматрају да нисам права особа да будем предложен за администратора на енглеској Википедији. Зато сам своје мишљење (за које сам сигуран да је позитивно и прогресивно) и истакао, да не би испало да сам био неискрен. А у хипотетичком случају мог именовања за администратора на .en уверавам вас да бих био конструктиван, и отворен, без малициозних намера, или изазивања проблема. - Обрадовић Горан 16:49, 11 Дец 2004 (CET)

На крају бих још истакао да сам спреман да позив да се пријавим за поменути положај прихватим, али уколико се заједница са овим не слаже, ја желим пуно успеха, и пружићу сваку подршку неком другом у овом подухвату. - Обрадовић Горан 16:49, 11 Дец 2004 (CET)

  • Не сматрам да се ишта може радити на силу јер сматрам да је демагогија помирења идентично зло као и ратнохушкачка демагогија: мирење на силу подразумева потискивање негативних осећања (да не кажем мржње), која ће само испливати једног дана. --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)
  • Оно што можемо радити јесте, прво, да разговарамо. Преко тога, морамо бити свесни да "прећутно чување леђа" у односима према бруталним токовима светске економије (који представљају окосницу данашњег друштва) може само користити и једнима и другима. Неки ће за сарадњу бити отворенији, други ће бити затворенији. Али, морамо градити односе разумевања, макар се и не слагали. Само један пример из моје струке: Ако српски, хрватски и бошњачки лингвисти остану при несарадњи и међусобном трвењу, за сто година неће постојати ни српски ни хрватски ни бошњачки језик, нити иједан од њихових дијалеката. Ако се макар наступа комплеметарно (чак и без неке посебне сарадње), имамо знатно већу могућност да своју језичку посебност очувамо. --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)
  • Преко тога, управо таква градња односа ће омогућити да без икакве еуфорије живимо у пријатном комшилуку. И, преко тога, никаква потреба за пражњењем старих залиха оружја и подстицање ратне привреде великих сила неће бити довољна да нас опет увуче у стварање нових ратних рана. --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)
  • Успут, чини ми се да би било добро отворити страну "Односи Срба и Хрвата", на којој ће људи писати о свом виђењу на ствари. --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)
  • Него, корак по корак. Идем сада да правим страну за наше дипломатске односе. --Милош Ранчић 04:37, 12 Дец 2004 (CET)

"бруталним токовима светске економије (који представљају окосницу данашњег друштва" hahaha, ovo me je slatko nasmejalo. (Inace ovde Obradovic Goran, ali pisem sa skartnog kompa na faksu, pa nema ni cirilice.) Tako i dolikuje uzornom antiglobalisti! Ja bih se licno pre svrstao u globaliste.

Cisto razgovora radi, sta ima lose u globalnoj privredi, i ujednacavanju cena, ako Kinez proizvede isto koliko i ja po casu rada, zasto bih ja bio placen vise od njega. Samo zato sto sam rodjen u Evropi?? Meni ovo ne zvuci bas pravedno - naravno meni ce pri procesu stvaranja svetskog trzista biti malo smanjena plata (ili da budemo potpuno iskreni bice mi smanjena brzina rasta plate, ali ce ona nastaviti da raste), ali kad se jednom sve nivelise, svako ce dobijati para onoliko koliko je vredan, a niko nece biti gladan (svestan sam koliko naivno zvuci prethodna recenica ;), ili bar nece biti gladan onaj koji najvise radi.

A sa aspekta kulture, pa nije li upravo ovaj Internet preko koga komuniciramo jedna od najvecih snaga globalizacije?? A upravo on omogucava i malenom Goranu iz Srbije da ravnopravno kaze svoje misljenje.

Sto se tice srpskog jezika - nisam lingvista, iako malo cituckam o toj temi, ali se nimalo ne bojim da ce za sto godina srpski jezik nestati, suvise nas ima, suvise nam je jaka kultura, tradicija, inat... srpski jezik ima svojih kvaliteta koje bi ponudio svetu, jest da je tezak za nauciti, ali ako ti je maternji onda tu nema problema, a upravo iz komplikovane gramatike proistice izuzetna snaga izrazavanja i obilje mogucnosti.

Malo sam nabacao misli, al' sta sad - odoh sada na plato na protest protiv izbora Haradinaja za premijera Kosova.

Obradovic Goran

И да ову причу пребацимо на "званично место"[уреди извор]

Направио сам неке стране, односно, једну преуредио. Сматрам да је њихов садржај коректан, али ко год мисли да није, нека изложи своје мишљење на одговарајућим страницама за разговор, па да направимо измене. Ево шта сам урадио: --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)

  1. Направио сам страну Википедија:Одбор за односе са другим википедијанским заједницама. То би требало да буде наше "министарство иностраних послова". Погледајте њену структуру. --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)
  2. Преуредио сам страницу Википедија:Амбасада и додао правила како се постаје амбасадор. Сматрам да је представљање једне заједнице много битније од администрације, па се за то мора гласати. --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)
  3. Направио сам страницу за гласање за амбасадоре: Википедија:Амбасада/гласање за амбасадора. Унео сам три предлога: Горана као амбасадора на енглеској Википедији, Николу као амбасадора на немачкој Википедији и сам сам се предложио за амбасадора на Мети. --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)
  4. Као след претходне приче, направио сам и страну Википедија:Одбор за односе са другим википедијанским заједницама/сарадња са балканским википедијанским заједницама. Да не бих овде поново писао зашто сам је направио, молио бих вас да прочитате и да упишете свој став. --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)
  5. Подразумева се да је све од овога подложно критици и променама. Ако сматрате да нешто не ваља, додајте, измените и остало. Наравно, било би добро прво попричати на одговарајућим странама за разговор. --Милош Ранчић 07:13, 12 Дец 2004 (CET)

  • Уколико је могуће, хтео би постати амбасадор наше Википедијанске заједнице на босанској или хрватској. Моје познавање менталитета људи из једне и друге земље, мислим да ми иде у прилог. Шта више, мислим да би више волео бити на босанској имајући у виду моје порекло. Поздрав, --Покрајац 12:56, 12 Дец 2004 (CET)
    • Па, прочитај почетни део на страни Википедија:Амбасада и пријави се сам. Начелно, сами људи би требали да се пријављују, а не неко други да их пријављује. Не мислим да је потребно ограничавати број амбасадорских звања по особи, али мислим да је смислено да се преузме само једна обавеза не би ли се она радила ваљано. Успут, требало би да се изјаниш на страни Википедија:Одбор за односе са другим википедијанским заједницама/сарадња са балканским википедијанским заједницама. --Милош Ранчић 13:12, 12 Дец 2004 (CET)
      • Милоше, искрено, толико страница о амбасадама, амбасадорима, пријавама, гласању, објашњењима, ме је на први поглед збунило док се нисам снашао. Док сам гледао новине на сајту, био сам тек пробуђен, журећи на на Википедију да видим шта има ново:-). Но, мислим да би све ове странице требале бити бар мало једноставније; рецимо да се мало смањи са објашњењима зашто и због чега, да се конкретно напише за шта дата страница служи, и да се направе прегледне повезнице са свим страницама на тему амбасада и амбасадора. :) Поздрав, --Покрајац 15:02, 12 Дец 2004 (CET)

Како да помогнем[уреди извор]

Драго мо је за све чланове који су унапређени и честитам, лепо је кад се људи измире и наставе да раде сложно. Дајем глас за све позитивне промене, на нашој Википедији ми то није проблем али ако могу да помогнем , регистрован сам и на Енглеској, и нисам тамо активан много, јавите ми где да додам глас.

  • Могу ли и ја да постанем администратор, имам намеру да позивам људе који би имали шта да напишу, радио сам то и до сада успешно , радићу и даље али би ми звање администратора олакшало представљање

bonzo 15:07, 12 Дец 2004 (CET)

Ма, то није проблем. Ионако си и ти доста радио, тако да је то сасвим у реду. Значи, пријави се на страни Википедија:Администратори у делу "Захтеви за овлашћења". Чисто да бисмо испоштовали форму (тј. да си ти "јавно" изразио жељу). --Милош Ранчић 11:26, 13 Дец 2004 (CET)
  • Да ли би на нашој страници о амбасади могло бити постављено нешто овако, као што је то случај са осталим вики заједницама? Узео сам пример словеначке Википедије. Поздрав, --Покрајац 15:17, 13 Дец 2004 (CET)
Dobrodošli na veleposlaništvu slovenske Wikipedije. Najave in vprašanja o internacionalnih zadevah slovenske Wikipedije lahko objavljate tu ali na pogovorni strani o tem članku.
Sporočilo za veleposlaništvo
Willkommen auf der Botschaft der slowenischen Wikipedia. Fragen und Vorschläge zu internationalen Themen oder slowenischen Wikipedia können hier oder auf der Diskussionsseite zur Botschaft gepostet werden.
Mitteilung an die Botschaft
Welcome to the embassy of the Slovenian Wikipedia! If you have any announcements or questions regarding international issues or the Slovene wikipedia you are invited to post them here or on the discussion page of this article.
Message to the embassy
  • Ја се слажем, са тим што би у табелу требало дефинитивно да се убаци Француски језик, јер је то ипак језик дипломатије. Ако нико од википедијанаца не зна француски, могли би да украдемо текст са њихове амбасаде. Обрадовић Горан 16:15, 13 Дец 2004 (CET)
  • То и јесте неки стандард, када се погледа на осталим вики и ја сам за то...мислим да би требало да буде на првој страни поменути језике на које имамо људе за то...

Милоше хвала :) и осталима.... Поздрав --Нико 22:52, 16 Дец 2004 (CET)

Наша енциклопедија у јавности[уреди извор]

Поздрав Милоше, имамо ли ми ишта у јавности о нашој вики.... убеђен сам да немамо, хтео сам да предложим или захтевам да се на томе нешто уради, ради, деси... па ево мој предлог - да направимо напишемо нешто за новине (једноставно текст о томе шта има на вики и о чему се ради овде уопште) јер када погледам неке вики редовно се пише и помиње на тв или новине... ово није само сада за тебе, ово је за сваког члана од наше вики да заједно напишемо текст неки за јавност... уздравље --Нико 15:57, 17 Дец 2004 (CET)

  • Поздрав и од мене слажем се са Николом, треба писати и слати на разне познате и пријатељске адресе, па и ја предлажем
    • Да се напише кратак текст, у форми новинског чланка, од например 10ак реченица и да се постави на неку страну на коју би могли да линкујемо евентуално заинтересоване да објаве текст о нама а да имамо униформни текст за слање електронском поштом заинтересованим да о нама нешто објаве.Мислим да је добро да текст буде униформисан,а да га сви преузимамо по потреби и да се повремено мења,јел замисли само да свако пише шта зна, лако може доћи до несугласица.
      • На истој страни предлажем да буде и обимнији детаљан текст о Википедији опет у форми новинског чланка, иста правила као и за кратки текст.
        • Имамо ли банер за размену, и простор за прихват банера спонзора и слично.Имамо ли и нека правила о томе, није место енциклопедији свуда али реклама нам треба.

Ово јесте расправа за пијацу па ако хоћеш.. Небојша Бозало 19:00, 17 Дец 2004 (CET)

какав је твој став за слова[уреди извор]

Поздрав опет, ајд још једно питање па нећу више, у наредних 20 сати :), какав је твој став за слова. B латиницом погледај разговор о страни и историју , брисати или преселити, енглеска има слово па у загради пише да је ћирилично en:Be (Cyrillic) могли би и ми да обогатимо нашу енциклопедију B (Латиница), ја би се прихватио тог посла, интер Вики, категорије и остало.Овако је баш проблем ајд провали које је А латиницон а које ћирилицом.Претраживач их лепо разликује а шта са корисницима,можда преусмеравање?Небојша Бозало 04:11, 19 Дец 2004 (CET)

О глобализму[уреди извор]

Имао сам посла, па се, ево, вратих текућим стварима. Прво да одговорим Горану о глобализму :) --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Горан је написао (горе):

"бруталним токовима светске економије (који представљају окосницу данашњег друштва" hahaha, ovo me je slatko nasmejalo. (Inace ovde Obradovic Goran, ali pisem sa skartnog kompa na faksu, pa nema ni cirilice.) Tako i dolikuje uzornom antiglobalisti! Ja bih se licno pre svrstao u globaliste.

Cisto razgovora radi, sta ima lose u globalnoj privredi, i ujednacavanju cena, ako Kinez proizvede isto koliko i ja po casu rada, zasto bih ja bio placen vise od njega. Samo zato sto sam rodjen u Evropi?? Meni ovo ne zvuci bas pravedno - naravno meni ce pri procesu stvaranja svetskog trzista biti malo smanjena plata (ili da budemo potpuno iskreni bice mi smanjena brzina rasta plate, ali ce ona nastaviti da raste), ali kad se jednom sve nivelise, svako ce dobijati para onoliko koliko je vredan, a niko nece biti gladan (svestan sam koliko naivno zvuci prethodna recenica ;), ili bar nece biti gladan onaj koji najvise radi.

A sa aspekta kulture, pa nije li upravo ovaj Internet preko koga komuniciramo jedna od najvecih snaga globalizacije?? A upravo on omogucava i malenom Goranu iz Srbije da ravnopravno kaze svoje misljenje.

Sto se tice srpskog jezika - nisam lingvista, iako malo cituckam o toj temi, ali se nimalo ne bojim da ce za sto godina srpski jezik nestati, suvise nas ima, suvise nam je jaka kultura, tradicija, inat... srpski jezik ima svojih kvaliteta koje bi ponudio svetu, jest da je tezak za nauciti, ali ako ti je maternji onda tu nema problema, a upravo iz komplikovane gramatike proistice izuzetna snaga izrazavanja i obilje mogucnosti.

Malo sam nabacao misli, al' sta sad
- odoh sada na plato na protest protiv izbora Haradinaja za premijera Kosova.

Obradovic Goran

Немам ни ја ништа против глобализације у којој ће планета постати велико село. То је добро. Такође, свестан сам и тога да су данашњи економски односи великим делом заслужни за тако нешто. Али... --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Прво, у главама људи европске цивилизације изузетно је јако изражен мит о новцу. Имаш, ето, неке папире, па сада помоћу њих вреднујеш људе. То је изузетна бесмислица, односно, само сублимација бруталног закона јачег. Не, није више јачи онај ко има већу физичку снагу, већ је јачи онај ко има папирних или електронских фикција да да неком другом ко би место њега убијао. --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Види, проблем је у томе што компанија Shell влада Нигеријом (у којој је ситуација изузетно лоша управо због Шела) и што компанија Nike користи робовски рад за прављење њихове робе. Проблем је и у томе што би то радио највећи број компанија да им се то може; то што се тим истим компанијама јебе што за њих раде деца по Индокини. Ето, то је конкурентно, па се тако ради. --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Проблем је и у хијерархијским односима међу људима: Данашњи међуљудски односи су пуни односа владара и потчињених. Почни само од породице на Балкану. А да не говорим о другим врстама изражених кроз државне структуре. --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Ова прича је дуга јер изискује објашњење зашто сам ја анархиста. Препоручио бих ти да погледаш An Anarchist FAQ за гомилу одговора на питања која се тичу међуљудских односа и шта је то што је анархизам. --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Што се културе тиче, то је стварно проблематично. Да је ситуација каква је била под Милошевићем потрајала још двадесетак година, сумњам да бисмо за стотињак говорили српски. Сада ћемо можда и говорити за стотињак, али је, опет, неизвесно шта ће бити за једно двеста. Зар не видиш да се по Србији писање ћирилицом проглашава фашистичким и националистичким? А какве то везе има? Ускоро можемо замислити и да ће говорење српским бити проглашавано фашистичким. --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

А то је управо производ америчког културног империјализма коме је главни ослонац амерички економски и војни империјализам. И са тим се не суочавамо само ми. И Хрвати и Бошњаци и Албанци... су солидно сличној ситуацији. И то је била поента моје приче везане за "бруталне економске токове". --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)

Покушавам, иначе, да овде не помињем често своје политичко опредељење, јер је Википедија типичан примерак политичког мејн стрима (еј, имају меморијалну Википедију за 11. септембар!!! Стварно ми је на памети да тражим меморијалну Википедију за жртве америчког бомбардовања Србије и Ирака), који не воли пуно критику "основних тековина европске цивилизације". Покушавам да гледам ствари из позитивног угла и да се не конфронтирам... Али, кад си тражио да ти одговорим, ето и одговора :) --Милош Ранчић 07:29, 19 Дец 2004 (CET)



Читуцнуо сам мало тај анархистички FAQ - читаћу још (мада не све :). Слажем се са твојом тврдњом о миту о новцу. Већина људи (не само Европљана) желе новац ради новца самог. Ту је у ствари дошло до грешке у размишљању, и новац је од пуког средства постао циљ. И ја бих наравно желео да имам доста новца, али само да бих испунио неке своје жеље и потребе. Када би ми неко те жеље испуњавао магичним штапићем (поново звучи наивно) био бих потпуно индиферентан у однос на новац (као што пас размишља - није укусно, шта ће ми). Сад кад ти овако поставиш ствари, сви ће се сложити - проблем је што у свакодневном животу људи овога нису свесни. Страшно је што је ова логичка грешка изражена и у научним круговима - студирам економију па знам. Ово се додуше може објаснити колективним професионалним комплексом ниже (или више, увек помешам ;) вредности - свака професија глорификује себе, а ниподаштава друге професије (прича о атинским обућарима и учитељима). Кад би економисти признали како њихово занимање није алфа и омега самог космоса, схватили би да је њихова наука (наука о новцу, а самим тим и новац) само точкић у машини, само средство а не циљ, и врло брзо би пао мит о новцу. --Обрадовић Горан 22:31, 21 Дец 2004 (CET)

А осим горенаведеног, себе сматрам поборником капитализма, као ДО САДА најнапреднијег (читај најбољег) економског система (поготово) укључујући комунизам. Лепе су те слободе и једнакости које проповедају социјализми и анархизми, али ако погледаш земље које су тим путем кренуле, видећеш која је то демагогија. Које земље су најближе свеопштим слободама и благостању? Ја бих рекао Норвешка, Шведска... Којим су путем те земље стигле ту где су? Анархизмом, социјализмом, или крвавим капитализмом? --Обрадовић Горан 22:31, 21 Дец 2004 (CET)

Тачно је то да је Википедија политички мејн стрим, али таква и мора да буде, другачије не би функционисало. Што се тиче 11. 09. то је била страшна трагедија, и по броју жртава, и по томе што је то био атак на западно-хришћански систем вредности (који је и мој, и моје нације) и саму слободу. Од тада дрхтимо у страху од тероризма, не можемо да организујемо олимпијаду, а да се не питамо шта ће болесни умови да ураде (истина, ништа се није десило, али само зато што је било више полиције него гледалаца). Тачно је додуше да је злочин у Беслану по монструозности налик оном у Њујорку, и мало нервира што се о једном прича много више него о другом, али по мени није то проблем, него што уопште морамо да причамо о таквим стварима.--Обрадовић Горан 22:31, 21 Дец 2004 (CET)

А ма колико ти не готивио Вашингтон, нећеш ме убедити да су Амери криви за то, то је класична замена теза, типа Јевреји су криви због палестинског тероризма (истина - ако би починили колективни харакири, Арапи их више не би убијали). Па бар ми Срби би требало да можемо да прозремо овакву замену теза, јер нас констано хватају у сличне замке (оптужи их за велику Србију док правиш велику Хрватску)! --Обрадовић Горан 22:31, 21 Дец 2004 (CET)