Ранко Бугарски

С Википедије, слободне енциклопедије
Ранко Бугарски
Професор Бугарски на свом предавању о језичком идентитету у Љубљани
Лични подаци
Датум рођења(1933-01-01)1. јануар 1933.(91 год.)
Место рођењаСарајево, Краљевина Југославија

Ранко Бугарски (Сарајево, 1. јануар 1933) српски је лингвиста и редовни професор Филолошког факултета у Београду. Као истраживач, аутор и предавач бави се структуром савременог енглеског језика, општом, теоријском и примењеном лингвистиком, контрастивном граматиком, социолингвистиком, теоријом превођења и историјом лингвистике.

Биографија[уреди | уреди извор]

Предавао је на више универзитета у Европи, САД и Аустралији и учествовао с рефератима на многим међународним конгресима. Члан је и сарадник више домаћих и међународних научних и стручних установа. Члан је Европске академије наука и уметности (Салцбург) и експерт Савета Европе за регионалне и мањинске језике.

Дела (библиографија)[уреди | уреди извор]

Из области лингвистике, граматике и теорије језика објавио је двадесетак књига, између осталих: Предлози over, under, above, below и beneath у савременом енглеском језику, Језик и лингвистика, Језик у друштву, Увод у општу лингвистику, Жаргон, Језик и култура, Европа у језику, Језик и идентитет. Објавио је и велики број студија и чланака. Радови су му објављени, приказани и цитирани у научним публикацијама у великом броју земаља и на више језика. Приредио је изборе радова Ноама Чомског, Е. Сапира и Б. Л. Ворфа, као и антологије расправа из социолингвистике и психолингвистике. Са Силијом Хоксворт уредио је зборнике „Language planning in Yugoslavia“ (1992) и „Language in the Former Yugoslav Lands“ (2004).

Литература[уреди | уреди извор]

  • Библиографија уз Сабрана дела, Ранко Бугарски, Седмо допуњено издање, Београд: Чигоја штампа/XX век, 2010, 61 стр.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]