Речна флотила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Амблем РФВС-а

Речна флотила је специфична јединица српских копнених снага са задатком одржавања и оптималног оперативног режима пловидбе и заштите српских интереса на унутрашњим пловним путевима, који се састоји од река, језера и пловних канала у укупној дужини од 1.626 км.

Јединица се састоји од команде Речне флотиле, два речна одреда и два пононирска батаљона. У саставу речних одреда налазе се командни брод БПН-30 „Козара“, речни миноловци РМЛ типа 331 „Нештин“, десантно-јуришни чамци, патролни чамци и чамци моторни патролни, као и ронилачка чета. Команда Речне флотиле је са седиштем у Новом Саду, као и већина јединице, део јединице базира у Београду, а део у Шапцу.

Краљевина Југославија[уреди]

Југословенске краљевске морнарице у својој организацији имала је Речну флотилу састављену од командног брода „Цер“ у Новом Саду, групе од два монитора у Дубовцу, четири минерско-баражне групе у Бездану, Сенти, Сремским Карловцима и Смедереву и КОманде сектора Ђердап у Текији. Галавни бродови Речне флотиле су била четири речна монитора. Они су коришћени да патролирају Дунавом, Дравом и Савом у северним деловима Југославије ка граници са Мађарском. Ови монитори, „Драве“, „Сава“, „Морава“ и „Вардар“ су наслеђени од Аустро-угарске морнарице после Првог светског рата. Монитори су били наоружани са два топа 120мм, два или три топа 66мм, минобацачима 120мм, ПА топовима 40мм и митраљезима. Речне флоте је такође имала два речна патролна чамца саграђена 1929, „Граничар“ и „Стражар“, као и три речна тегљача.

На почетку Априлског рата речни монитори су спровели офанзивну операцију гранатирањ аеродрома у Мохачке у Мађарској 6. априла и поново два дана касније, али су морали да почну повлачење ка Новом Саду 11. априла, након више напад немачких понирућих бомбардера. Рано ујутро 12. априла, ескадриле немачких Јункерс Ју-87 понирућих бомбардер напале су југословенске монитор на Дунаву. Неколико бомби је погодило „Драву“, али они нису успеле да пробију оклоп дебљине 300мм на палуби. Један бомба је случајно улетела кроз димњак брода усмртивши 54 од 67 чланова посаде. Током напада посада монитора је оборила 3 бомбардера. Преостали монитори су потопљене од стране њихових посада 12. априла кад су немачке и мађарске снаге су окупирале базе и речне системе на којима су деловали [1].

Југословенски партизани[уреди]

Дана 11. септембра 1944, у Нештина, по наредби Главног штаба НОВ и по у Војводини, Поморска компанија је формирана, први званични поморску јединицу за милитантним борбама на Дунаву и Сави, који је ступио у састав 11. војвођанске бригаде НОВ. Трупа је направљен у посади брода „Загреб“ и сигнал корпуса трупа Генералштаба Војводине и војници из различитих јединица, који су раније служили у морнарици. Њен први командант био је Кара Димитријевић из Лединци, заменик командант био Драгутин Искра, политички комесар Светозар Миловановић, заменик и политички комесар Раде Продановић.

Брод „Загреб“ је био путнички брод преуређен за уклањање мина располагању у субватер. Екипа „Загреб“ је дошао на 'партизане' после су заробили немачки део екипе. Акција је предводио заменик команданта „Загреб“ Драгутин Искра. Екипа донео све лаког и брод противавионску топовске 20мм са њима. Чета је имала 70 до 80 војника и имала је обавезу да нападне непријатеља речни саобраћај и да превоз на Дунаву. Је заснован на 3 места на Фрушкој гори: на Тестеру, поред Нештина и Крчедину.

Дана 20. новембра 1944, тегет база је формирана у Новом Саду, и то је био део трупа базе. После мало више од два месеца постојања, трупа је тешко оштећење 5. и светло штету на 43 непријатељских бродова и убијен или рањен велики број непријатељских војника. Истовремено, превезла је 220.000 војника преко Дунава, око 2.000 топова и 3.000 камиона и више хиљада различитих материјала.

У марту 1945, команда речних јединица имала флотила чамаца оружаних од 7 патролних чамаца, 9 моторне чамце и 7 јуришних чамаца, које се налазе у поморским базама. До средине априла, је ојачана са још 5 бродова и командни брод „Цер“. Од бродова и чамаца из базе у Сремској Митровици је формирана Сава флотилу 20. марта 1945, и са бродова и чамаца из Новог Сада 14. априла на бази је формирана дунавске флотиле.

Након Другог светског рата[уреди]

У периоду од 1944 до 1965, Речна флотила је организована у неколико одреда речних бродова, речних оклопа јуришних бродова, речних помоћних бродова и минесвееперс ескадриле као део југословенске ратне морнарице (ЈРМ).

Од 1960 Речна флотила је искључена из Морнарице и потчињен команди 1. Армије, али је касније после реорганизације поново постала део ратне морнарице. Период од 1965 до 1984 био је карактеристичан због техничке модернизације и усавршавања тактике употребе РФ. Минесвееперс упишите 319 и 307 бродови и 401 јуришних типа су реконструисани, нови минесвееперс тип 331 су изградили, станица за демагнетизација бродова и бродова су наоружани новим оружјем. Последња борбена операција Речне флотиле је 8. новембра 1991, током рата у Хрватској, када је миноловац 308 је послат на Копачки рит да пресретне Цехословацке броду „сарис“, која се кријумчари оружје за Хрвате. Миноловац је из заседе од стране хрватских снага Националне гарде, те је ударио и зоља Армбруст мрав-тенковских ракета. 1ст цласс поуздане Официри, Лампрет Кристијан сам Марковић, Стеван је убијено, док командант Зоран Марковић је рањен из снајпера. Иако тешко рањен, успео је да добије Страндед чамац до обале уз помоћ неколико морнара и сачувајте посаду и брод од потапања. После реорганизације Војске Србије, Речне флотиле је организационо подређена Копнене војске, као војни није имао више поморску бреанцх. Флотиле је сада организована као јединице величине бригада, батаљона и два понтонски из 1. бригаде копнене војске су подређени Речне флотиле.

Речне флотиле[уреди]

Команда - Нови Сад Команда Компанија - Нови Сад Логистичке компаније - Нови Сад 1. Састав Река - Нови Сад 2. Састав Река - Београд Понтон 1. батаљон - Шабац Понтон 2. батаљон - Нови Сад 93. Река Центар - Нови Сад 93. Речни центар

Главни задаци су: рекогносцирање, рушење и све роњење рад у рекама и воде унутар Србије. То укључује Фрогмен. Јединица је формирана 1. јуна 1972. 93. РХ је обучено више од 1500 рониоце за све вода на бази активности, на нивоу који одговара да је од сличних јединица овог типа у свету. Имају стандардне оружје и опрему Дивер, углавном руског порекла, мада неки градом из Немачке, Француске и Шведске.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]