Рејчел Карсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рејчел Луиз Карсон

Рејчел Карсон снимљена 1940.
Рејчел Карсон снимљена 1940.

Општи подаци
Датум рођења 27. мај 1907.
Место рођења Спрингдејл (САД)
Датум смрти 14. април 1964.
Место смрти Силвер Спринг (САД)
Рад

Рејчел Луиз Карсон (енгл. Rachel Carson; Спрингдејл, 27. мај 1907Силвер Спринг, 14. април 1964) је била амерички зоолог и биолог која се сматра једним од покретача модерног покрета за заштиту околине.

Након студија је радила у федералном Бироу за риболов, па је, како би поправила финансијску ситуацију, писала популарне научне књиге. Многе од тих књига су доживеле велики успех, због чега је Карсон могла да се осамостали, па чак и купи кућу у Мериленду где се бринула за малолетног нећака. Тамо је уочила прве негативне последице употребе ДДТ-а на локалну флору и фауну. Због тога је написала књигу Тихо пролеће у којој је детаљно описала штетне последице ДДТ-ја и сличних пестицида на здравље људи и природу. Књига је стекла велику популарност и убрзо након њене смрти америчке федералне власти су забраниле ДДТ.

Док амерички борци за заштиту околине Рејчел Карсон сматрају својом највећом иконом, у земљама Трећег света се Тихо пролеће сматра кривцем за ширење маларије и других болести. Америчке лезбејке такође Рејчел Карсон сматрају својом иконом, иако њена сексуална оријентација никада није била јавно позната нити за њу постоје јасни докази.

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Рејчел Карсон