Родна кућа Ђуре Јакшића

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа Ђуре Јакшића
Родна кућа Ђуре Јакшића
Опште информације
МестоСрпска Црња
ОпштинаНова Црња
Држава Србија
Време настанкатридесете године 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Родна кућа Ђуре Јакшића се налази у Српској Црњи, подигнута је тридесетих година 19. века. Значајна је због тога што је у њој рођен познати песник, књижевник и сликар Ђура Јакшић (18321878). Представља споменик културе од великог значаја. Кућа је панонског типа, конзерваторски радови на објекту изведени су 1975. године. Током 2011. године изведени су конзерваторски радови на кући: замена кровне грађе, постављање новог црепа, санација влаге. Поставка спомен-музеја је осавремењена.

Ђура Јакшић[уреди | уреди извор]

Ђура Јакшић се првобитно бавио сликарским радом и све до 50-их година прошлог века сматрао се првенствено сликарем. Прошао је кроз сликарску школу Константина Данила, боравио у два маха у Бечу и кратко у Минхену. Јака струја романтизма учинила је да се брзо и радикално одвоји од манира свог учитеља и да се издвоји као сасвим аутентична појава у српском сликарству романтизма, посебно значајна по својим историјским композицијама и портретима. У ликовној структури његове слике доминантно је осећање за боју и њене конструктивне и психолошке особине, превласт осећања над интелектуалним промишљањем. Склоност ка поезији, која је код Јакшића била под јаким утицајем европског романтизма, у тесној је вези са његовим сликарским изразом. Његов књижевни рад одликује разноврсност, богатствотема и литерарних форми. Обухвата љубавну и патриотско-социјалну поезију, историјске драме и приповетке исврстава га међу највеће лиричаре српског романтизма, као што је и својим сликарским радом досегао највеће домете у српском сликарству романтизма.

Инфо табла испред родне куће - спомен музеја Ђуре Јакшића

Спомен музеј Ђуре Јакшића[уреди | уреди извор]

У кући је данас смештен спомен музеј Ђуре Јакшића. Музеј је отворен 1980. године. У њему се могу видети квалитетне репродукције слика Ђуре Јакшића, избор песама и одломци приповедака, као и етнолошка збирка. У оквиру музеја постоји и галерија у којој се излажу слике савремених уметника.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Војводина онлајн; Меморијални музеј Ђуре Јакшића”. Архивирано из оригинала 18. 08. 2016. г. Приступљено 08. 07. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.