Родна кућа Пере Тодоровића

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа Пере Тодоровића
Родна кућа Пере Тодоровића
Опште информације
МестоВодице
ОпштинаСмедеревска Паланка
Држава Србија
Време настанкасредина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Родна кућа Пере Тодоровића се налазила у месту Водице у Паланачкој општини. Подигнута је средином 19. века и имала је статус споменика културе.[1]

Пера Тодоровић[уреди | уреди извор]

Пера Тодоровић (18521907) новинар и политичар, био је један од родоначелника српског модерног журнализма и уз Николу Пашића један од оснивача Народне радикалне странке 1881. године. Осим што је био идеолог и организатор странке, био је и главни новинар страначког гласила „Самоуправа“, а касније дугогодишњи власник и новинар дневног листа „Мале новине“.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Његова родна кућа налази се у непосредној близини центра села. Подигнута је у дворишту на благој падини која је искоришћена за формирање подрума испод дела куће. У основи је правоугаона са извученим улазом у подрум. Приземље је просторно подељено на „кућу“, гостинску собу, три спаваће собе и оставу. Поред репрезентативне гостинске собе, у приземљу је карактеристична зидана пећ, која је истовремено загревала све просторије и била камин у „кући“. Зидови су бондручне конструкције са испуном од опеке, постављени на темељима од опеке. Кров на кући је сложен, покривен бибер црепом.

Својом површином и функционалном организацијом унутрашњег простора родна кућа Пере Тодоровића припада развијеном типу сеоске куће једне имућне породице из средине 19. века. Кућа је срушена.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]