Руски дом у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије
Руски дом
Руски дом
Руски дом
Руски дом
Информације
Локација Београд, Србија Србија
Статус завршена
Саграђена 1933.
Отварање 1933.
Број спратова 4
Компаније
Архитекта В. Ф. Баумгартен
Аутор В. Ф. Баумгартен
Управљање Руски центар за науку и културу
Референце: Руски дом у Београду

Руски дом (Руски центар за науку и културу РЦНК) се налази у центру Београда у улици Краљице Наталије. Бави се промоцијом руског језика и културе.

Историја[уреди | уреди извор]

Руски дом је настао на иницијативу руских емиграната који су уточиште нашли у Краљевини СХС после Октобарске револуције у Русији.

Подршку овој идеји је дао краљ Александар I Карађорђевић, Патријарх српски Варнава, академик Александар Белић и других водећих државни и друштвени српски стваоци. Зграду је пројектовао руски архитекта В. Ф. Баумгартена. Отворен је као културни центар 9. априла 1933. године. У оквиру дома је јуна 1936. отворен Музеј Цара Николе Другог.[1][2]

Након Другог светског рата Влада Југославије је зграду предала Совјетском Савезу где је био смештен „Дом совјетске културе“ (од 1994. год. – Руски центар за науку и културу).

Руски дом располаже изложбеним материјалом, филмским фондом, књигама и укључује у организацију различитих фестивала, конференција и других културних догађања у Београду и шире.

Руски дом је радио и током НАТО бомбардовања СРЈ током 1999. Током бомбардовања није прекидао свој рад. На дан 24. маја 1999. године читав Београд је остао без електричне енергије, док је у Руском дому уз свеће прослављен „Дан словенске писмености и културе“.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Политика", 5. јун 1936
  2. ^ "Време", 8. јун 1936

Спољашње везе[уреди | уреди извор]