СББ

Из Википедије, слободне енциклопедије
СББ д. о. о.
Лого компаније од 2012.
Врста предузећа доо
Делатност кабловска телевизија,
кабловски Интернет,
Пеј ТВ,
Бежични Интернет, фиксна телефонија, сателитска телевизија
Година оснивања 2000.


Седиште Београд,
Застава Србије Србија
Руководиоци Драгица Пилиповић Чафи, генерални директор
Приход 3,5 милијарди динара
Број запослених 704
(+1000 радника по уговору и сарадника)[1]
Слоган Све боље и боље
Једна мрежа за све
Веб презентација www.sbb.rs

СББ д. о. о. (Пун назив: "Serbia Broadband - Српске кабловске мреже") је предузеће, оператер кабловске и сателитске телевизије, интернет дистрибутер, оператер фиксне телефоније основан у Крагујевцу 2000. године под именом КДС д. о. о. Захваљујући докапитализацији од стране Southeast Europe Equity Fund (SEEF) 2002. године крајем исте и током наредне године долази до спајања са КДС системима Телефонија из Београда, Медиа Плус из Новог Сада, YU VOD из Ниша и већег броја мањих чиме је настао јединствени кабловски оператор - СББ.

СББ услуге КДСа пружа, путем „територијалних дирекција“, у следећим градовима:

Овај кабловски оператор броји око 700.000 телевизијских претплатника и опслужује око 60% укупног броја корисника КДС услуга и као доминантна фирма на тржишту КДС услуга има ограничен раст.[2]

Дигитална кабловска и Пеј ТВ[уреди]

Д3

Пеј ТВ (Pay TV) услугу, на својој мрежи, СББ нуди од 2004. године. Ова услуга је до 2007. била базирана на неколицини канала који су распоређени у неколико тематских пакета.

Дигитална кабловска телевизија и радио у СББ-овој мрежи стартовали су са радом крајем 2007. године и пеј тв који се до тада емитовао аналогно почео је да се емитује дигитално. Дигиталним путем СББ емитује око 80 ТВ канала у основном пакету, око 50 пеј тв канала и близу 50 радио-станица од који се 5 налази у основном пакету, а остатак у пакету који се посебно плаћа. Пеј тв канали се више не емитују аналногно, а одређен број слободних канала који се емитују дигиталним путем нису присутни у основној, аналогној, понуди овог оператера. Услуга се комерцијално пласира под називом Д3.

У децембру 2009. године отпочело је емитовање првих канала у ХДТВ формату слике. За програмски пакет који садржи више од 10 канала у ХДТВ формату потребно је плаћати посебну претплату.

СББ користи следеће пријемнике кабловског дигиталног сигнала (DVB-C):

  • Echolite - за пријем стандардне дигиталне телевизије
  • Cisco Z3375 - за пријем стандардне дигиталне телевизије
  • Cisco Z4398 - за пријем стандардне дигиталне ТВ и ХДТВ
  • Cisco Z8398 - за пријем стандардне дигиталне ТВ и ХДТВ. Пријемник омогућава снимање и чување до 320 ГБ програма
  • Cisco 4682DVB - за пријем стандардне дигиталне ТВ и ХДТВ. Пријемник са највише опција, омогућава снимање и чување програма путем спољашњег тврдог диска. Једини пријемник у актуелној понуди.

Сви Cisco пријемници садрже интерактивне сервисе и опцију видеа на захтев.

Услуга видео на захтев је у понуди од 2. децембар 2010. године.

Услуге пусти испочетка и погледај пропуштено које омогућавају гледање програма појединих канала до 3 дана уназад доступне су од октобра 2012.

Д3 услуга је доступна у Београду и на територији целе Војводине, а од четвртог квартала 2010. и у већем делу Централне Србије.

Кабловски интернет[уреди]

Услуге кабловског интернета СББ на својој мрежи пружа од 2003. године, а у првом делу 2007. опслуживао је преко 90% укупног броја корисника ове услуге у Србији.[3]

У понуди су пакети са неограниченим преносом података и брзинама од 2 Мб/с до 100 Мб/с према кориснику путем коаксијалног кабла, односно од 15 Мб/с до 120 Мб/с путем оптичког кабла, као и пакети на мерење протока са брзином од 10 Мб/с према кориснику. Стандарди који се користе у пружању услуге кабловског Интернета су EuroDOCSIS 1.0, EuroDOCSIS 1.1, EuroDOCSIS 2.0 и EuroDOCSIS 3.0.

Кабловски модеми који се користи за приступ интернету су:

  • Cisco Webstar EPC2100 - EuroDOCSIS 2.0 модем
  • Cisco EPC2202 - EuroDOCSIS 2.0 модем за пријем кабловског интернета и интернет телефонију
  • Cisco EPC3208 - EuroDOCSIS 3.0 модем за пријем кабловског интернета и интернет телефонију

Фиксна телефонија[уреди]

Од 22. октобра 2012. године СББ пружа услуге фиксне телефоније путем своје кабловске мреже. Услуге фиксне телефоније пласиране су под комерцијалним називом Јефи - јефтин фиксни.

Оптичка мрежа[уреди]

СББ поседује више од 2.500 километара сопствене оптичке мреже у Србији и међународне линкове који на 7 тачака прелазе границе Србије. Капацитет међународних линкова којима располаже ова компанија прелази 60 Гб/с.[4]

Сателитска телевизија[уреди]

Тотал ТВ

Од 2006. године СББ поседује сателитску пеј ТВ платформу која садржи више домаћих, регионалних и страних канала. Комерцијални назив ове платформе је Тотал ТВ. Састављена је из основног пакета и више додатних, претежно тематских, пакета. СББ услугу Тотал ТВ сателитске телевизије нуди у Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Србији, Хрватској и Црној Гори. Платформа се емитује посредством Еутелсатових сателита који се налазе на орбиталној позицији 16° источно.

У октобру 2009. године СББ је постао власник највеће бугарске сателитске платформе ИТВ Партнер, која је преименована у Тотал ТВ 1. априла 2010. године. У јануару 2011. године Mid Europa Partners, већински власник СББа, продао је свој удео у бугарском Тотал ТВу. Том приликом бугарски Тотал ТВ мења назив у Satellite BG и сели се на други сателит.

Лого коришћен до 2012. године
Д3 логотип 2007 - 2012

Види још[уреди]

Тотал ТВ логотип 2006 - 2012

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]