Саобраћај у Молдавији

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Саобраћај Молдавије)

Република Молдавија је копнена земља у Европи која се граничи са само две земље, Румунијом и Украјином, које имају и заједничку границу. Постоје тешкоће у развоју прометног саобраћаја кроз земљу, што отежава развој и онако неразвијене саобраћајне мреже.

Највећи саобраћајни чвор је главни град, Кишињев.

Железнички саобраћај[уреди | уреди извор]

По најновијим подацима из 2005. године укупна дужина железничке мреже у Молдавији је 1.138 km, при чему је целокупна мрежа неелектрификована и једноколосечна. Такође, железница дуго није била одржавана, па је железнички превоз веома лош. Као исве друге железнице у бившем СССРу и молдавска има шири колосек од уобучајеног (ширина 1520 mm). Последњих година постоје помаци напред, највише у повезивању Кишињева са државном луком на Дунаву.

Железничка веза са суседним земљама:

Друмски саобраћај[уреди | уреди извор]

Укупна дужина путева у Молдавији у 2003. години је 12.730 km, од чега је са чврстом подлогом 10.973 km. Савремени ауто-путеви не постоје, а коловози са 4 траке постоје само на прилазу Кишињеву. Главни магистрални путеви су повезују Кишињев са обласним средиштима у држави и великим градовима у окружењу (Одеса, Галац, Јаши).

Водени саобраћај[уреди | уреди извор]

Молдавија је унутаркопнена земља, а најближа важнија поморска лука је Одеса. Држава се стога ослања на речни саобраћај. Међутим, и он је слабо развијен због одређених потешкоћа. Једина пловна река великог значаја је Дунав. Молдавија излази на ову реку само око 600 метара, па је цела та дужина претворена у Луку Ђурђулешти. Друге две мање реке, Прут и Дњестар су пловне само за мање бродове и такође су граничне.

Гасоводи и нафтоводи[уреди | уреди извор]

Аеродром у Кишињеву

Гасовод: Дужина токова је 606 км (2006. године).

Нафтовод: не постоји.

Ваздушни транспорт[уреди | уреди извор]

У Молдавији је 2006. године постојало 12 званично уписаних аеродрома (погледати: Аеродроми у Румунији), од којих 6 са тврдом подлогом. Само је један аеродром уврштен на листу међународних аеродрома са IATA кодом (IATA Airport Code). То је кишињевски Међународни аеродром.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]