Сарић бр. 1

С Википедије, слободне енциклопедије
Сарић бр. 1

{{{опис_слике}}}

Општи подаци
Намена авион
Посада једносед
Порекло  Краљевина Србија
Произвођач Иван Сарић
Димензије
Дужина 7,50 m
Маса
Нормална полетна 320 kg
Погон
Мотори Анзани
Физичке особине
Перформансе
Макс. брзина на H0 50 km/h
Портал Ваздухопловство

Сарић бр. 1 је једнокрилни једноседи авион мешовите конструкције, претежно направљен од дрвета и платна, са неувлачивим класичним стајним трапом. Конструисао га је пионир југословенског ваздухопловства Иван Сарић 1910. године, по угледу на авион Луја Блериоа, али са доста оригиналних решења. била је то прва летелица направљена на простору Југославије.

Развој[уреди | уреди извор]

Сарић је авион најпре средином јуна 1910. изложио у холу градског хотела у Суботици, да би га потом пребацио на хиподром поред града где је крајем истог месеца извео прве летове. Временом је толико овладао техником летења да је у септембру на висини од 30 метара прелетео 3 километра и изводио је заокрете. Уопште узевши, Сарић је типичан представник тадашњих пионира авијације: био је истовремено проналазач, конструктор, мајстор и сам себи наставник летења. Поред тога био је и свестрани спортиста и у више наврата учествовао је на спортским такмичењима у Краљевини Србији.

Сарић бр. 1 имао је погон на клипни троцилиндрични мотор Анзани 18,5 kW (24,8 КС) и дрвену двокраку елсису фиксног корака Гаруда ДРП пречника 2,21 m. Дужина летелице била је 7,5 метара са размахом крила од 8,5 м. Максимална брзина авиона износила је 50 км/ч, а полетна маса 320 кг.

Незадовољан летним особинама модела „Бр. 1“, Сарић га 1911. је прерадио у модел „Бр. 2“ на који је уградио седмоцилиндрични ротативни мотор од 44 kW (60 КС) немачког произвођача Делфоса (нем. Delphos) из Келна. Међутим, непознато је да ли је успео да полети овим авионом.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са Музеја ваздухопловства Београд. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009082810052656.