Саркосукус

С Википедије, слободне енциклопедије

Саркосукус
Временски распон: доња креда
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Надред:
Породица:
Род:
Sarcosuchus

Broin & Taquet,, 1966

Саркосукус (енгл. Sarcosuchus; још познат као Саркосукус Император) је изумрли, далеки сродник крокодила који је живео пре 112 милиона година. Живео је у раном периоду креде на подручију Африке и Јужне Америке. Један је од највећих гмизаваца који су икада живели. Скоро је два пута тежи него данашњи крокодили. Његова тежина била је до 8 тона.

Фосили[уреди | уреди извор]

Фосил Саркосукуса Императора.
Фосил Саркосукуса Императора.

Први фосилни остаци су откривени током неколико експедиција на челу француског палеонтолога Алберта-Феликса де Лаперента, у распону од 1946. и 1959. у Сахари. Ови остаци су били фрагменти лобање, пршљенови, и зуби. Године 1964. је готово комплетна лобања пронађена у Нигеру, a касније је амерички палеонтолог Паул Серено открио још један фосил. Фосил из Нигера којег је открио Паул Серено назван је Саркосукус Император[1].

Опис[уреди | уреди извор]

Саркосукус је био гигантски рођак крокодила. Процењује се да је био дугачак 11-12 метара. У доњој вилици имао је 31 зуб на свакој страни. Горња вилица је била дужа него доња. Лобања Саркосукуса Императора била је дугачка скоро 2 метра[2].

Фосил из Бразила[уреди | уреди извор]

Године 1977. откривена је нова врста, Саркосукус Харти. 1867. године је Чарс Харт открио два зуба ове врсте[3].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sarcosuchus
  2. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 14. 07. 2014. г. Приступљено 01. 07. 2014. 
  3. ^ Marsh, Othniel C. (1869). „Notice of some new reptilian remains from the Cretaceous of Brazil”. American Journal of Science. 47 (141). 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]