Света Теодула

С Википедије, слободне енциклопедије

Света мученица Теодула је хришћанска светитељка.

Пострадала је за Христа у време Диоклецијана, нечастивог цара римског.[1] При мучењу, Теодула уразуми једног од мучитеља, Еладија, и приведе га вери Христовој. Када Еладије јавно исповеди своју веру у Христа, би мачем посечен. Теодула се држаше врло храбро на суду, због чега је судија назва безумном. Рече му на то Теодула: „Безумни сте ви који заборависте јединог истинитог Бога, па се клањате мртвом камењу“.[2] Судија је врже на муке љуте које Теодула јуначки издржа, и својим јунаштвом на мукама многе задиви и ка Христу обрати. Међу онима беху и два угледна грађанина, Макарије и Евагрије.[3] Са овом двојицом и многим другим Теодула би бачена у усијану пећ где чесно сви скончаше и Христовог се царства удостојише.[4]

Српска православна црква слави је 5. фебруара по црквеном, а 18. фебруара по грегоријанском календару.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Св. муч. Агатија; Св. муч. Теодула; Св. Полиевкт, патријарх цариградски – Задушнице – Vaznesenjska crkva” (на језику: енглески). Приступљено 2024-01-25. 
  2. ^ „Света мученица Теодула - Храм Успења Пресвете Богородице у Цириху”. pravoslavnacrkva.ch (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  3. ^ „Света мученица Теодула”. Prijateljboziji.com (на језику: српски). Приступљено 2024-01-25. 
  4. ^ „Православни подсетник”. www.pravoslavno.rs. Приступљено 2024-01-25. 

Напомене[уреди | уреди извор]

Напомена: Овај чланак, или један његов део, изворно је преузет из Охридског пролога Николаја Велимировића.