Јован Јањински

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Јањински
Лични подаци
Место рођењаЈањина,
Датум смрти1526.
Место смртиЦариград,
Световни подаци
Поштује се уПравославна црква
Главно светилиштеВелика Црква у Цариграду
Празник18. април

Свети мученик Јован Нови Јањински (†1526) је хришћански светитељ.

Потицао је из сиромашне породице настањене у Јањинама.[1] Био је занатлија и када су његови родитељи помрли, млади Јован се преселио у Цариград како би тамо отворио радњу и посветио се занату. Турци су већ до тада освојили Цариград и многи хришћани су се из страха одрекли Христа и примили ислам. Јован се јавно противио томе и зато је доспео на суд, а онда и у тамницу. Тамо су га мучили, али је он поднео све муке. Коначно, везан је у синџире и осуђен да буде спаљен. Међутим, када је видео своју судбину, потрчао је и сам се бацио у пламен. Из пламена су га извукли његови мучитељи, мислећи да он воли да заврши живот спаљен и одрубили му главу мачем, а потом су је, заједно са телом, бацили у ватру. Ипак, неки остаци су остали сачувани и касније су их хришћани пронашли и сахранили у Великој Цркви у Цариграду.

Српска православна црква слави га 18. априла по јулијанском, а 1. маја по грегоријанском календару. Овај датум се везује за датум његове смрти, 1526. године.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Sveti mučenik Jovan Novi Janjinski”. Православни календар. Приступљено 28. 1. 2021. 
  2. ^ „SV. MUČ. JOVAN NOVI JANJINSKI”. Православна црква. Архивирано из оригинала 16. 03. 2022. г. Приступљено 28. 1. 2021. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]