Архиђакон Лаврентије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Свети Лаврентије)
Мозаик са ликом Светог Архиђакона Лаврентија у Саборном храму у Кијеву, XVI век

Свети Архиђакон Лаврентије (лат. Laurentius - овенчан ловоровим венцем - крунисан ловором, 225 - 10. август 258. ) - архиђакон Римске хришћанске заједнице. Погубљен је за време прогона римског цара Валеријана.

Живот[уреди | уреди извор]

Према предању Архиђакон Лаврентије је дошао из града Албасете у Шпанији. Био је ученик архиђакона Сикста. Када Сикст постао епископ Рима 257., Лаврентије је био рукоположен за ђакона.[1] Био је задужен да надгледа имовину Цркве и бригу о сиромашнима.

Током прогона цара Валеријана у 258.,[2] многи хришћани си погубљени а они који су били чланови племићких породица изгубили су своју имовину и били су протерани из града. Епископ Сикст је био један од првих жртава ових прогона, убијен је 6. августа исте године. Након тога, Лаврентије је био бачен у тамницу, где је чинио чуда, лечио болесне и превео многе у хришћанство.[3] Због тога је био подвргнут тешким мучењима.

Поштовање[уреди | уреди извор]

Поштован је као светитељ у Римокатоличкој и православној цркви. Празнује се 10. августа.

Иконографија[уреди | уреди извор]

У Православној иконографији, приказује се у ђаконским одеждама и држи ковчег у руци, што симболизује чување црквеног блага.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети мученик и архиђакон Лаврентије”. Српска Православна црква. Архивирано из оригинала 26. 08. 2019. г. Приступљено 18. 1. 2020. 
  2. ^ „Свети мученик и архиђакон Лаврентије”. Храм Св. Јована Крститеља. Приступљено 18. 1. 2020. 
  3. ^ „Св. муч. Лаврентије архиђакон, и Сикст папа, и други с њима”. Православна црква-Швајцарска. Архивирано из оригинала 14. 05. 2021. г. Приступљено 18. 1. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]