Рејмонд од Пенафорта

С Википедије, слободне енциклопедије
Рејмонд од Пенафорта
свети Рејмонд из Пенафорта
Датум рођења1180.
Место рођењаВиљафранка дел Панадес
Датум смрти6. јануар 1275.
Место смртиБарселона

Свети Рејмонд од Пенафорта је доминикански каноничар из 13. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у Виљафранка дел Панадес, близу Барселоне, 1180. године; умро у Барселони, 6. јануара, 1275. Постао је професор канонског права 1195. године, и подучавао га петнаест година. Напустио је Шпанију 1210. да би завршио школовање у Болоњи. Три године је био главни на универзитетском одељењу канонског права, и објавио је истраживање о свештеничком законодавству које, између осталих његових дела, још увек постоји у Ватиканској Библиотеци, као значајан и вредан допринос канонском праву римокатоличке цркве. Ту је упознао новоосновани доминикански ред.[1]

У доминикански ред, Рејмонд је привучен проповедима благословеног Региналда, доминиканског игумана Болоње, а замонашио се у доминиканском манастиру Барселоне по свом повратку из Италије, 1222. године.[2] У Барселони је, заједно са светим Петром Ноласком, био оснивач Реда Мерседаријанаца. Такође је у Барселони и Тунису основао институте за изучавање оријенталних језика ради преобраћања Јевреја и Маура у хришћанство.

На захтев његових надређених Рејмонд је објавио „Summa Casuum“ који се у неколико издања појављује у 16. и 17. веку. 1229. године Рејмонд је постављен за теолога и исповедника кардинала надбискупа Сабине, Џона из Абевила и 1230. године папа Грегорије IX позвао га је у Рим и прогласио капеланом и великим исповедником.

Рејмонд од Пенафорта

Заслуге[уреди | уреди извор]

Научни третман теологије морала (коју је поставио свети Тома) био је реткост у четрнаестом веку, из простог разлога што је углавном "Sentences" а не "Summa" коришћен у црквеним школама. Наиме управо Рејмондова "Summa de poenitentia et matrimonio" (1235) је највише допринела да се крене у штампање велике количине упутстава за исповеднике током 14. и 15. века. Свети Рејмонд је такође чувен широм света по својим залагањима за укидање ропства.

Дан светог Рејмонда из Пенафорта[уреди | уреди извор]

Дан светог Рејмонда из Пенафорта слави се 7. јануара по грегоријанском календару.[3] За тај дан, римокатолицима су препоручене следеће молитве:

„Господе,
Дао си св. Рејмонду дар сажаљења
у његовој служби грешницима.
Нека нас његове молитве ослободе ропства греху
и помогну нам да Те волимо и служимо у слободи.
Молимо те ово путем нашег Господа Исуса Христа, Твог Сина,
који живи и влада са Тобом и Светим Духом,
једини Боже, и за векове векова. Амин.“

„Свемоћни и сажаљиви Оче,
кроз живот и учење нашег брата Рејмонда
показао си нам да је љубав извршење закона.
Испуни наша срца љубављу,
и тако нас увеличај у слободи
као твоје синове и кћери.
Молимо те ово путем нашег Господа Исуса Христа, Твог Сина,
који живи и влада са Тобом и Светим Духом,
једини Боже, и за векове векова. Амин.“

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Foley, Leonard. „St. Raymond of Penyafort”. Franciscan Media. Приступљено 7. 1. 2013. 
  2. ^ O'Kane, Michael. "St. Raymond of Peñafort." The Catholic Encyclopedia. Vol. 12. New York: Robert Appleton Company, 1911. 30 Jan. 2014
  3. ^ "Calendarium Romanum" (Libreria Editrice Vaticana, 1969), pp. 85 and 114