Матеј Јеванђелиста

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Свети апостол Матеј)
Апостол и Јеванђелист Матеј

Апостол Матеј (старојевр. Матитјаху, дар Јахвеа, одговара српском имену Божидар) један је од дванаесторице апостола. Пре крштења звао се Левије.

Био је Јеврејин, у служби Римљана као цариник у Капернауму.[1] У том времену цариник је био оно што је данас порезник. Порез је наплаћивао у закупљеној области, па се цариник (митар) старао да скупи што више пореза не би ли и њему што више остало. Отуда Бирвиш говори о људима који су убирали дажбине, (Мт 9,10).

По Светом писму када га је Исус Христос позвао да му буде ученик (апостол) оставио је све и пошао за Њим, примивши Светог Духа Матеј је проповедао Јеванђеље у Партији, Мидији и Етиопији. У Етиопији га је погубио кнез чију је жени и сина крстио, но покајавши се после вађења оловног ковчега са телом апостола Матеја из мора, кнез се и сам крстио и примио име Матеја. По смрти епископа Платона, кога је апостол Матеј поставио, Матеја се (после сна у коме му се јавио апостол Матеј) примио за новог епископа у Етиопији.

Према предању, Св. апостол Матеј је написао (редоследом у Светом писму Новога завета) прво јеванђеље, Свето јеванђеље по Матеју, те се назива и јеванђелист Матеј.[2][3]

Српска православна црква слави Светог јеванђелисту и апостола Матеја 16. новембра (по Јулијанском календару), односно, 29. новембра по Грегоријанском календару.[4]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Свети апостол и јеванђелист Матеј | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]”. arhiva.spc.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-01-23. 
  2. ^ „СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАТЕЈ”. Црква Христа Спаситеља у Убу. 2019-09-29. Приступљено 2023-01-31. 
  3. ^ „СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАТЕЈ -НАША ЦРКВА ГА ДАНАС ПРОСЛАВЉА”. ПРАВОСЛАВНА ВЈЕРОНАУКА У ШКОЛАМА РС (на језику: енглески). Приступљено 2023-01-31. 
  4. ^ „Свети апостол и јеванђелист Матеј • Радио ~ Светигора ~”. svetigora.com (на језику: српски). 2022-11-29. Приступљено 2023-01-31.