Светлана Спајић

С Википедије, слободне енциклопедије
Светлана Спајић
Светлана Спајић
Датум рођења(1971-08-19)19. август 1971.(52 год.)
Место рођењаЛозницаСрбија, СФРЈ

Светлана Спајић (р. 19. августа 1971, Лозница) је српска традиционална певачица, извођач, педагог, културни активиста и преводилац. Поред извођења српске народне музике, позната је и по сарадњи са светским уметницима попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона.

Певала је у групама „Паганке“, „Моба“, „Дрина“, „New Ritual Group“, „Жегар живи“, „Бело платно“, Пјевачка дружина Светлане Спајић, „Cyclist Conspiracy”[1] и другим.

Сарадник је Међународне културне мреже „Пројекта Растко“ од оснивања 1997, „Радио Светигоре“ и других културних установа. Аутор је емисија посвећених традиционалној култури.

Образовање[уреди | уреди извор]

Завршила је Филолошки факултет у Београду (одсек за енглески и немачки језик и књижевност), као и Међународну школу холокауста на институту Јад Вашем у Јерусалиму, Израел.

Каријера[уреди | уреди извор]

Од 1993. посвећена је неговању и очувању српске традиционалне културе, сакупљајући и учећи на терену, од изворних певача најстарије генерације. Њен репертоар српске архаике из свих крајева („од Книнске до Неготинске Крајине“) обухвата и најстарије традиционалне певачке облике из Подриња, попут песама „на глас“, канталица и песама „на бас“.

Са двадесет четири године изабрана је у Солуну као најмлађи члан у елитни Интербалкански традиционални ансамбл састављен од најбољих традиционалних уметника Балкана (Солун, Први међубалкански фестивал културе, 1995).

Учествовала је у домаћим и интернационалним музичким и позоришним пројектима и наступала са светски познатим вокалним уметницима и музичарима: Јанка Рупкина, Стела Чивеше, Домна Самиу, Саинко Намчилак, „Балкан Бит Бокс“, Ентони Хегарти...

Концерте и предавања држала је у престижним иностраним концертним холовима, фестивалима и институцијама: WOMAD, WOMEX, Концертгебау (Амстердам), Концертхаус (Беч), „Театро Реал“ (Мадрид), „Дом“ (Москва), Музеј модерне уметности (Њујорк), Јад Вашем (Јерусалим), Гротовски институт (Вроцлав), Музеј савремене уметности (Лос Анђелес)...

Дуги низ година сарађује са композитором и инструменталистом Борисом Ковачем и члан је његовог камерног састава „New Ritual Group“.

Учествује у пројектима чувене светске уметнице Марине Абрамовић, а 2011. године ангажована је на позоришном пројекту „Живот и смрт Марине Абрамовић“ еминентног режисера Роберта Вилсона.

Одабрана дискографија[уреди | уреди извор]

Гостовања на музичким албумима[уреди | уреди извор]

* Boris Kovač, Anamnesis, „Long Arms Records“, Moscow, 2010.

  • „Balkan Beat Box“, Blue Eyed Black Boy, „Crammed“, 2010.

Позоришне представе (као аутор музике и извођач)[уреди | уреди извор]

  • The Life and Death of Marina Abramovic, режија Robert Wilson, Манчестерски интернационални фестивал „Театро Реал“, 2011/2012.
  • Последња пловидба, режија Небојша Брадић, Дунавски фестивал, Београд, 2011.
  • Harta, „Wrong Movement Ensemble“, Војни музеј, Атина, 2008.

Признања и награде[уреди | уреди извор]

  • За свој допринос у очувању традиције и духовног блага Срба из Крајине одликована је 2010. највишим признањем крајишких Срба, Прстеном умјетничког братства манастира Крка.
  • Албум Жегар Живи („Cloudvalley“, London, 2008) који је снимила са Србима-повратницима у Далмацији уврштен је у петнаест најбољих светских издања у 2008. на „World Music European Charts“ и добио оцену једног од најважнијих етномузиколошких подухвата у последњих петнаест година на територији бивше Југославије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 27. 01. 2018. г. Приступљено 26. 01. 2018.