Северноафрички поход

Из Википедије, слободне енциклопедије
Северноафрички поход
Део Другог светског рата
Британски крусејдер тенк пролази поред запаљеног немачког тенка панцер IV.
Британски крусејдер тенк пролази поред запаљеног немачког тенка панцер IV.
Време:
10. јун 1940. - 13. мај 1943.
Локација:
Либија, Египат, Мароко, Алжир и Тунис
Резултат: Победа Савезника, снаге Сила Осовина у северној Африци повукли су се у Италију
Узрок битке:
Промене у територији:
Цивилне жртве:
Сукобљене стране
Савезници Силе Осовине,
Заповедници
Ангажоване јединице
{{{јединице1}}} {{{јединице2}}}
Јачина
Губици
{{{подаци}}}
Други светски рат - Северноафричка кампања
КомпасТобрукБревитиБорбена секираКрсташГазалаБир ХакејмЕл Аламејн (I)Алам ХалфаЕл Аламејн (II)БакљаКасеринБоксач

Северноафрички поход током Другог светског рата је назив за сукобе у северној Африци од 10. јуна 1940. до 13. маја 1943. Обухватао је кампање у либијским и египатским пустињама (кампања у Западној пустињи), у Мароку и Алжиру (операција Бакља) и Тунису (Тунишка кампања). На фронту су се борили Савезници и силе Осовине, од којих су многе имале колонијалне интересе у Африци од краја 19. века. Савезничким ратним напорима су доминирале војске британског Комонвелта и изгнане војске из окупиране Европе. САД су ушле у рат 1941, а са директном војном помоћи у северној Африци почели су 11. маја 1942.

Борбе у северној Африци су почеле са италијанском објавом рата 10. јуна 1940. 11. хусарски пук британске војске је 14. јуна прешао египатско-либијску границу и заузео тврђаву Капуцо. Затим је следила италијанска контраофанзива у Египат и освајање Сиди Баранија у спетембру 1940., а потом и операција Компас, контраофанзива Комонвелта. Током операције Компас, италијанска 10. армија је била уништена, па је Немачки афрички корпус, под командом Ервина Ромела, послат у северну Африку током операције Зоненблум да појача италијанске снаге како би спречио потпуни пораз сила Осовине.

Британски тенк матилда II са заробљеном италијанском заставом.

Уследио је низ битака за контролу над Либијом и деловима Египта са наизменичним успесима, а врхунац је достигнут у другој бици код Ел Аламејна, када су снаге Комонвелта под командом генерал-пуковника Бернарда Монтомерија нанеле тежак пораз силама Осовине и потиснули их у Тунис. Након искрацавања у операцији Бакља у северозападној Африци крајем 1942. и потоњих битака против снага Вишијевске Француске (које су затим промениле страну), Савезници су коначно опколили снаге сила Осовине у северном Тунису и приморале их на предају. Операција Бакља је била компромис који је помогао британском циљу да се постигне победа у сверној Африци, а да се амерички војска само у ограниченој мери бори против Немачке. Поред тога, Јосиф Стаљин је дуго тражио отварање другог фронта како би се смањио притисак на совјетске армије.

Информације добијене разбијањем шифара захваљујући раду британске обавештајне службе се показала критичном за савезнички успех у северној Африци. Савезничка победа у овој кампањи одмах је водила до Италијанске кампање, што је изазвало пад фашистичке владе у Италији и елиминацијом немачког савезника.

Види још[уреди]


Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Северноафрички поход