Сицилијанска експедиција

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сицилијанска експедиција
Део Пелопонеског рата
[[Слика:|300п|]]
Време: Од 415. п. н. е. до 413. п. н. е.
Локација: Сицилија
Узрок рата:
Резултат: Одлучујућа спартанска победа, потпуно уништење атинске експедиције
Промене у територији:
Сукобљене стране
Делски савез Пелопонески савез
Заповедници
Никија †,
Ламах †,
Демостен (војсковођа) † и
Еуримедонт
Хермократ и
Гилип
Јачина
~100 тријере,
~5000 хоплита, стрелаца и пелтаста
испод 100 тријера
Губици

Сицилијанска експедиција је била поход на Сицилију који су Атињани предузели 415. године п. н. е. На овај подухват највише их је подстицао чувени државник Алкибијад. Из извора сазнајемо да су Атињани под његовим утицајем одлучили да покоре Сицилију, премда нису ништа знали о величини острва и број његових становника. Тукидид нарочито наглашава да нису били свесни да ће започети рат који неће много заостајати за оним који су водили против Пелопонежана. Сицилија је за Атињане била значајна као изговор снабдевања житом, посебно највећи град Сиракуза. За заповеднике похода одређени су: Никија, Алкибијад и Ламах. Када су атинске снаге стигле на Сицилију, сазнали су да је Алкибијад у Атини оптужен за светогрђе. Наиме, у току једне ноћи порушена су Хермесова попрсја у граду. Да би избегао суђење, Алкибијад је побегао са Сицилије и на повратку у Атину, огорчен је отишао у Спарту, и изнео им план похода. Спартанци шаљу помоћ на трговачким бродовима, и после велике борбе побеђују Атињане. Уништили су Атинску флоту, преживеле војнике претворили у робове у каменолому поред Сиракузе, Никија је погубљен. Пораз у походу на Сицилију тешко је погодио Атињана, и он је директни узрок за пораз Атине у Пелопонеском рату.

Узроци Сицилијанске експедиције[уреди]

Постојало је више узрока за овај поход, а међу главним узроцима је то што је Атина хтела да освоји Сицилију, која је снабдевала Спарту храном, поготово житом, и тиме би Атина економским ратом натерала Спарту на предају, што би било много лакше него оружаном борбом.

Последице[уреди]

Атина је у Сицилијанској експедицији изгубила флоту, велики део копнене војске, и своје најбоље војсковође. Спарта им је узвратила ударац и по Алкибијадовом упутству 412. године п. н. е. освојила Декелеју на северу Атике. Тиме су стекли упориште на непријатељској територији, из којег су лако могли да пустоше полуострво и нападају и саму Атину. Спарта је добила новчану помоћ од Персије, уз помоћ које су направили флоту, и обавезали се да ће у случају победе Персијанцима предати Грчке градове на обали Мале Азије. Уз помоћ флоте Спартанци побеђују Атињане у поморском боју код речице Егоспотама 405. године п. н. е. и тиме натерали Атину на предају 404. године п. н. е. Атињани су се обавезали да морају да: сруше дуге бедеме и да предају флоту, имају исте пријатеље и непријатеље као Спарта, и да ће их следити и на копну и на мору. То је значило да је Атински поморски савез, и моћ Атине била је сломљена.

Спољашње везе[уреди]