Смаљавички рејон

С Википедије, слободне енциклопедије
Смаљавички рејон
Смалявіцкі раён
Положај
Држава Белорусија
Област Минска област
Админ. центарград Смаљавичи
Површина1.394,14 km2
Становништво2009.
 — број ст.42.917
 — густина ст.30,78 ст./km2
Временска зонаUTC+3
Званични веб-сајт Измените ово на Википодацима

Смаљавички рејон (блр. Смалявіцкі раён; рус. Смолеви́чский район) је административна јединица другог нивоа у североисточном делу Минске области у Републици Белорусији. Административни центар рејона је град Смаљавичи.

У границама рејона налази се и аутономни град обласне субординације Жодзина.

Географија[уреди | уреди извор]

Лагојски рејон обухвата територију површине 1.394,14 км² и на 16. је месту по величини у Минској области.[1] Простире се од севера ка југу у дужини од 43 км и од запада ка истоку 42 км.

Граничи се са Минским рејоном на западу, Червењским на југу и југоистоку, Барисавским на истоку и Лагојским рејоном на северу.

Највећи део рејона смештен је на Минском побрђу са просечним надморским висинама између 170 и 200 метара, највиша тачка је на 266 метара.

Најважнији водотоци су реке Гајна, Волма и Бродња.

Клима је умереноконтинентална са просечним јануарским температурама од −6,9°C, јулским 17,9°C. Годишња сума падавина је 685 мм. Вегетациони период траје 186 дана. Под шумама је око 33% површина.

Историја[уреди | уреди извор]

Рејон је основан 17. јула 1924. године.

Демографија[уреди | уреди извор]

Према резултатима пописа из 2009. на подручју Смаљавичког рејона стално је било насељено 42.917 становника или у просеку 30,72 ст./км².[2]

Основу популације чине Белоруси (90,72%), Руси (6,58%) и Украјинци (1,05%).

Насеља[уреди | уреди извор]

На подручју Смаљавичког рејона постоји укупно 190 насељених места. У административном погледу рејон је подељен на 9 сеоских општина, једну варошицу (Зјаљони Бор) и један град (Смаљавичи) који је уједно и административни центар рејона.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Преко рејона пролазе аутопут и железница МоскваМинскБрест—западна Европа, те магистрални друмски правци ка Червењу, Марини Горкој, Лагојску и Рудзенску.

На југозападу рејона смештен је Мински међународни аеродром.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]