Смртоносни вирус

С Википедије, слободне енциклопедије
Смртоносни вирус
Филмски постер
Изворни насловOutbreak
РежијаВолфганг Питерсен
СценариоЛоренс Дворет
Роберт Рој Пул
ПродуцентДанкан Хендерсон
Ен Копелсон
Гејл Катс
Главне улогеДастин Хофман
Рене Русо
Морган Фриман
Кевин Спејси
Кјуба Гудинг млађи
Доналд Садерланд
МузикаЏејмс Њутон Хауард
Продуцентска
кућа
Warner Brothers
Година1995.
Трајање127 минута
Језикенглески
IMDb веза

Смртоносни вирус је амерички филм из 1995. Главне улоге играју: Дастин Хофман, Рене Русо, Морган Фриман и Кевин Спејси.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Године 1967. вирус Мотаба се појављује у џунглама Заира, изазивајући хеморагијску грозницу. Да би спречили његово ширење, амерички војни официри Били Форд и Доналд МекКлинток уништавају војни камп плаћеника са зараженим војницима.

Године 1995. Мотаба се поново манифестује у Заиру, чисто уништавајући становништво села. Пуковник Сем Данијелс, заједно са својим виролошким тимом, након што се упознао са вирусом, враћа се у Сједињене Државе. Данијелс тражи од генерала Билија Форда дозволу да проучава вирус који није у стању да се шири капљицама у ваздуху, али против којег познати лекови не делују.

Капуцина са белим челима Бетси, која је главни носилац Мотабе, прокријумчарена је у Сједињене Државе. Животињу је украо запосленик Центра за истраживање животиња Џејмс „Џимбо“ Скот, који одлучује да прода Бетси на црном тржишту у Сидар Крику у Калифорнији. Међутим, власник продавнице кућних љубимаца Руди Алварез жели дечака и мајмун га уједе, због чега је рекао Скоту да је одведе. Скот одводи мајмуна и успут га пушта у шуму, не обраћајући пажњу на то да му је пљувачка животиње доспела на лице. Нешто касније, Скот одлази авионом за Бостон; током лета развија симптоме инфекције. На аеродрому га чека његова вољена девојка Алисија; она грли и љуби момка и као резултат тога се зарази од њега. У хоспитализованом стању, долазе до доктора Центра за контролу болести, Робија Кеотеа, Данијелсове бивше жене. Пар умире, али лекар утврђује одсуство болести у Бостону.

Специјалисти у болници Сидар Крик проучавају крв болесног Рудија, током рада се бочица с крвљу ломи, повређујући једног од лабораторијских асистената. До тог времена, сој вируса је мутирао, почевши да се шири капљицама у ваздуху. Када је сазнао за епидемију, Данијелс путује тамо са својим тимом, пркосећи Фордовим забранама. У потрази за животињом носачем, војска блокира град и проглашава ванредно стање. Данијелсов колега Шулер и Кеоте су заражени вирусом. Форд обезбеђује експериментални серум који не функционише због мутација у вирусу. Форд открива подређеном да је сакрио информације о постојању Мотабе због њеног потенцијала као биолошког оружја.

Сем сазнаје за војни план који је одобрио председник за бомбардовање Сидар Крика, уз њену помоћ, генерал МекКлинток жели да сакрије информације о вирусу. Да би спречила Данијелса да пронађе лек, војска наређује његово хапшење због ношења вируса. Виролог успева да побегне и хеликоптером стиже до брода са Бетси. Фотографију животиње преноси медијима, нови власници мајмуна зову ЦДЦ. Сазнавши за Бетсино хапшење, Форд отказује бомбашки напад.

Враћајући се у Сидар Крик, Данијелс и Солт су под ватром Меклинтоковог хеликоптера, из које су спашени симулираним падом. У граду Солт убризгава мајмуну антидоте из Фордовог серума, уз помоћ вакцине успевају да спасу Кеота. Враћајући се у базу, МекКлинток наређује да почне бомбардовање.

Даниелс и Салт хеликоптером долећу до бомбардера и уз помоћ Форда их убеђују да баце пројектил у воду, поштеђујући грађане. Пре МекКлинтоковог новог наређења, Форд га смењује са команде и хапси га због скривања информација од председника.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Дастин Хофман пуковник Сем Данијелс
Рене Русо Роби Кио
Морган Фриман бригадни генерал Били Форд
Кевин Спејси Кејси Шулер
Кјуба Гудинг млађи мајор Солт
Доналд Садерланд генерал-мајор Доналд Маклинток
Патрик Демпси Џимбо Скот
Зејкс Моке др Бенџамин Иваби
Малик Боуенс др Расвани
Сузан Ли Хофман др Лиса Аронсон
Бенито Мартинез др Хулио Руиз
Брус Џаркоу др Маскели
Лиланд Хејворд III Хенри Суард
Daniel Chodos Руди Алварез
Дејл Дај потпуковник Бригс
Џони Ким морнар Чулсо Ли
Кејти Бетси (заражени мајмун)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]