Снешко Белић

С Википедије, слободне енциклопедије
Снешко Белић

Снешко Белић (ијек. Сњешко Бијелић) је антропоморфна снежна скулптура која треба да представља човека. Обично их праве деца радујући се доласку зиме и снегу у оним крајевима Земљине кугле где снег пада. У неким случајевима, учесници зимских фестивала праве велики број ових скулптура. Снешко је кратког века, те је добар пример уметничке инсталације.

Снешкова прошлост[уреди | уреди извор]

Прва писана документа која сведоче о постојању Снешка Белића потичу из 16. века (на пример код Шекспира). Овај полупарни лик се следеће спомиње у дечјим песмицама 1770. године у Лајпцигу. Тек почетком 20. века постаје редовна појава везана за прославе пред крај године. У неким земљама данас се он везује за прославу Божића, али најчешће се прави у знак прославе зиме, првог снега и за забаву младих. У двориштима и парковима стоји све док се не истопи.

Изградња[уреди | уреди извор]

Снешко Белић се састоји најчешће од три снежне кугле поређане једна на другу, при чему је доња кугла највећа, а горња је најмања. У неким крајевима света снешко се прави тако што се снег само гомила у вис. Кугле за снешка се праве тако што се у рукама направи грудва величине средње лопте, а онда се котрља по снегу и тако расте до жељене величине. Да би снешко што више подсећао на човека, он се украшава: каменчићи и угаљ се често стављају за уста и очи, некад и као дугмад замишљеног капута, а шаргарепа најчешће послужи као нос. У случају да му од снега нису направљене руке, стави се метла, мотка, или било шта друго што томе послужи.

Снешко Белић широм света[уреди | уреди извор]

Највећи снешко[уреди | уреди извор]

Титулу највећег у свету досад, носи снешко који је 2008. направљен у америчкој савезној држави Мејн. Био је висок 37,2 м и назван је по сенаторки која је представљала Мејн у то време, Олимпија Снешко (енгл. Olympia Snowe).[1] Претходно највећи снешко је био направљен у истом месту 1999. године и такође у част ондашњег сенатора.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ 2008. највећи Снешко Белић на свету Архивирано на сајту Wayback Machine (25. фебруар 2009), Приступљено 25. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]