Сноубординг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Сноубордер
Даска за сноубординг

Сноубординг (енгл. snowboarding) или смучање на дасци је зимски планински спорт који укључује спуштање низ падину покривену снијегом на дасци која је привезана за ноге човјека. Даска је дугачка у просијеку 155 cm, широка око 28 cm, и отприлике 1 cm дебела. Стручно се назива сноуборд, лизгало, или даска за смучање, док најкоришћенији назив на планини је једноставно даска, с обзиром да се тамо на снијег подразумијева.

У основи даска је састављена од дрвета, најчешће од букве или тополе, а гдјекад и од брезовине. Дрвена основа је смјештена међу два или више слоја стаклопласта, чији одабир омогућава постизање жељене крутости даске и отпора на увијање. Подлогу даске чини полиетилен, по правилу воском засићен у обради, што омогућава глатко лизгање по снијегу. Ивице даске чине метална љезива чија оштрина дозвољава кретање по леду као и хватање оштрих кривина.

Најочитије разлике између сноубординга и скијања су сљедеће: (1) Сноубордер стоји обадвјема ногама на једном лизгалу, док скијач стоји на двије одвојене лиже. (2) Сноубордер не носи палице, док их скијач има. (3) Сноубордеру су оба кука колинеарни са путањом кретања, док скијачу не. (4) Сноубордер носи посебно скројену одјећу за сноубординг врећастог облика, док скијач носи тјеснију скијачку одјећу.

Сноубординг, као зимска разонода по снијегу, настала је 1960-их година у Сједињеним америчким државама. Најзаслужнији за развој сноубординга били су инжењер Шерман Попен из Мичигена, скејтер Том Симс из Њу Џерзија, љубитељ сурфовања Митар Миловић поријеклом из Куча, и прослављени Џејк Буртон Карпентер по којем су Буртон лизгала. Сноубординг је дакле настао као спој сурфовања, скејтинга и смучања.

Сноубординг постао је званични спорт на зимским Олимпијским играма 1998. у Нагану. Позната такмичења у смучању на дасци поред Олимпијаде су Ер & стајл, Екс-трејл джем, Буртон глобал опен, Шејкдоун и Екс гејмс. Најпрослављенији лизгач на дасци је американац Шон Вајт, вишекратни олимпијски шампион, познат по надимку летећи парадајз (енгл. flying tomato).


Спољашње везе[уреди]