Социјалдемократски савез Македоније

Из Википедије, слободне енциклопедије
Социјалдемократски савез Македоније
Социјалдемократски сојуз на Македонија
Лого СДСМ-а
Председник Бранко Црвенковски
Основана 20. април 1991.
Претходне странке Савез комуниста Македоније
Седиште Скопље
Држава Застава Републике Македоније Република Македонија
Млади огранак Социјалдемократска омладина Македоније
Идеологија Социјална демократија
Демократски социјализам
Трећи пут
Неолиберализам
Политичка позиција Леви центар
Собрање Републике Македоније
29 / 123
Међународно чланство Социјалистичка интернационала
Европска странка Партија европског социјализма
Боје Жута, плава, црвена
интернет страница

Социјалдемократски савез Македоније (мк. Социјалдемократскиот сојуз на Македонија; скраћено СДСМ) је једна од највећих политичких странака у Републици Македонији. Основана је 20. априла 1991. године и представља наследника Савеза комуниста Македоније (мк. Сојуз на комунистите на Македонија). СДСМ је пуноправан члан Социјалистичке интернационале, а и придружан члан Партије европских социјалиста.

Први председник СДСМ-а био је Бранко Црвенковски. Он је водио партију од њеног оснивања до 2004. године. После његовог избора за председника Републике Македоније, председник СДСМ-а је постао Владо Бучковски, а од новембра 2006. године на челу партије се налази Радмила Шекеринска. Данас председник СДСМ-а је Зоран Заев откад је Радмила Шекеринска дала оставку након избора у 2008.

Из ове странке су се два пута отцепљивале фракције и оснивале нове странке. Прво отцепљење је било 1993. године, када се отцепио Петар Гошев, оснивајући Демократску партију. Друго отцепљење је било у новембру 2005. године, када се отцепио Тито Петковски и основао Нову социјалдемократску партију.

Изборни резултати[уреди]

СДСМ водио је владу од 1992. до 1998. године и од 2002. до 2006. године.

На парламентарним изборима 2002. године СДСМ је освојио 43 од 120 посланичких мандата у Парламенту Републике Македоније (Собрању), као део коалиције За Македонија заједно. У коалицији је била и Либерално демократска партија. После избора коалиција формирала је владу заједно са албанском партијом Демократска унија за интеграцију (мк. Демократска унија за интеграција).

На парламентарним изборима 2006. године СДСМ је заједно са осталим странкама из коалиције За Македонија заједно освојио 23,31% гласова и 32 посланичка места. Од тада је у Скупштини опозициона странка.

Спољашње везе[уреди]