Спомен-кућа у Робајама

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Спомен кућа у Робајама)
Спомен-кућа у Робајама
Спомен-кућа у Робајама
Опште информације
МестоРобаје
ОпштинаМионица
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.vaza.co.rs

Спомен-кућа у Робајама , насељеном месту на територији општине Мионице, место је где је 18. септембра 1941. боравио је Јосип Броз Тито на путу од Београда до Столица. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

У кући у Робајама, која је припадала Секули и Десанки Бојиновић, сестри народног хероја Драгојла Дудића, Јосип Броз Тито се сусрео са партизанским јединицама на ослобођеној територији, односно са Колубарским батаљоном Ваљевског партизанског одреда и извршио њихову смотру.

Изглед куће[уреди | уреди извор]

Кућа је мањих димензија, у основи правоугаона са плитким темељима од ломљеног камена, зидовима рађеним у бондруку, четворосливним кровом покривеним бибер црепом и са три просторије. Поред куће се налазе помоћне зграде из тог времена и споменик који је израдио Антун Аугустинчић. Споменик се састоји од Титове бисте и плоче са текстом Титовог сећањем на боравак у Робајама. На улазу у домаћинство је постављена спомен-плоча која говори о самом догађају. Кућа је 1977. претворена у спомен-музеј.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]