Српска Православна црква Светог Николе у Опову

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска Православна црква Светог Николе у Опову
Српска Православна црква у Опову
Опште информације
МестоОпово
ОпштинаОпово
Држава Србија
Време настанка1830.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Српска Православна црква Светог Николе у Опову је подигнута је 1830. године [1] и има статус споменика културе од великог значаја.

Православни храм у Опову је посвећен Светом Николи и представља једнобродну грађевину са полукружном апсидом на источној и звоником на западној страни. Целину са иконостасом чини дрвена оплата која покрива зидове певница, архијерејски и Богородичин трон. Иконостас је сликао Стева Тодоровић који се 1885. године потписао на свим престоним иконама. Као и на неким претходним иконостасима, и у оповској цркви су обрађене поједине теме из српске историје (Замонашење Стефана Немање). На Богородичином трону исти сликар остварио је успели тондо на коме је приказан Анђео који се јавља Јосифу у сну. У цркви су сачуване и иконе из 17. и 18. века (Свети архиепископи Арсеније и Сава Српски, Нерукотворени образ из 1773. године) и целивајуће иконе од краја 18. до друге половине 19. века. Икона Богородице са Христом са исписаним стихом једне Богородичине песме при дну и годином 1785. има своју реплику у цркви у Црепаји.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО Војводине/Срква Светог Николе у Опову”. Архивирано из оригинала 08. 08. 2014. г. Приступљено 30. 07. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.